Acasă Actualitate Viitorul sectorului “Apă” depinde de digitalizare și inteligența artificială. Zilele Aquademica la...

Viitorul sectorului “Apă” depinde de digitalizare și inteligența artificială. Zilele Aquademica la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu invitați specialiști în domeniile apei din țară și din străinătate, luni, 21 octombrie, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, a demarat conferința Zilele Aquademica – Aquademica Day, cu Aquacircular și Aquadigital. Moderatori sunt Daniela Marișcu, Robert Șerban.

Ilie Vlaicu, directorul Aquatim și președintele Asociației Române a Apei, a avut un mesaj online din Istanbul, Turcia, unde se află într-un proiect cu ARA.

“Tematicele care sunt legate de dezvoltare durabilă, economie circulară și digitalizare sau schimbări climatice care devin tot mai violente trebuie dezbătute și extrase niște concluzii, iar tematicele să fie tot mai practice legate de viața reală. Aplicarea lor în domeniul apei reprezintă o necesitate fiindcă există foarte multe probleme de rezolvat. Partea bună este că sunt și mulți bani alocați. În acest moment, există în desfășurare proiecte în valoare de 6 miliarde de euro și alte proiecte în valoare de 4 miliarde de euro în pregătire. Necesarul în sectotul “Apă” este de 25 de miliarde €. De asemenea, trebuie să punem un accent pe dezvoltarea inteligenței artificiale care provoacă multe subiecte la nivel de teorie, dar dacă vrem să fim inovativi, va trebui să abordăm lucrurile și din punct de vedere practic”, a fost mesajul lui Ilie Vlaicu din Instanbul. La Aquadigital, dintre temele în dezbatere amintim: implementarea tehnologiilor digitale în managementul sistemelor de apă. Inovații în monitorizarea și controlul calității apei prin soluții IoT.

Soluții pentru optimizarea consumului de apă și de energie.

La Aqua Circular: Strategii pentru tranziția către economia circulară în sectorul apei. Proiecte de succes, bune practici. Parteneriate și inițiative pentru dezvoltarea sustenabilă a resurselor de apă. Impactul schimbărilor climatice asupra resurselor de apă.

De asemenea, a fost prezentată „Aqua Cluster”, asociație înființată recent, dedicată cercetării, dezvoltării și inovării în sectorul apei, care facilitează colaborarea între entități publice și private, institute de cercetare și comunități locale.

A fost prezentat și concursul de proiecte de economie circulară în sectorul apei, unde participanții sunt invitați să propună sau să prezinte soluții inovatoare pentru utilizarea eficientă a resurselor de apă și de energie – în sectorul apei. S-a pus accent și pe prezentarea bunelor practici și direcțiilor de acțiune cu scopul de a asigura suport pentru politici publice în ceea ce privește digitalizarea și economia circulară în sectorul apei.

Manifestarea științifică este organizată de Fundația Aquademica alături de Asociația Română a Apei – ARA, Aquatim S.A., Departamentul de Ape Uzate din Munchen, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, Academia Română – Filiala Timișoara, Administrația Bazinală de Apă Banat, Asociația Verde de Banat,  Aquatica Experience și Business Development Group.

Zilele Aquademica – Aquademica Day –  vin cu invitați extraordinari, specialiști din domeniul, reprezentanți onorabili din mediul universitar-academic, companii, instituții, oameni, profesioniști.

În deschidere au luat cuvântul, Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei (on-line), Sorin Șipoș, președintele Consiliului de Administrație Aquatim SA, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Adrian Korodi, președintele Comisiei de Digitalizare al Asociației Române a Apei, Peter Koestner, Departamentul Ape Uzate Primăria Munchen, Cristina Borca, Consiliul Director Fundația Aquademica.

Sorin Șipoș, președintele Consiliului de Administrație Aquatim SA a atenționat că sunt dezbătute două subiecte importante: aquadigital și aquacircular, iar în conjunctura provocată de schimbăriile climatice tot mai evidente aceste tematici sunt foarte importante de clarificat pentru a asigura un viitor sustenabil sectorului “Apa”.

Tehnologia digitală are multe instrumente care pot facilita gestionarea apei, de la senzori pentru monitorizarea calității apei până la platforme avansate de control. Împreună cu mediul universitar, se poate valorifica inteligența artificială pentru a se crea sisteme care să răspundă mai bine nevoilor domeniului apei. În ceea ce privește sustenabilitatea, trebuie să se pună accent pe recuperarea și reutilizarea apei, eficentizarea consumurilor energetice, reducerea deșeurilor și gestionare eficientă a resurselor. Aceste abordări sunt esențiale pentru a asigura un viitor verde și mai curat.

“Ne dorim succes în cele trei zile de dezbateri să avem succes, să dezvoltăm idei, propuneri de parteneriate pe care să le punem în practică în sectorul apă”, a fost mesajul Cristinei Borca, consiliul director din cadrul fundației Aquademica.

Comentarii

comentarii