Acasă Cultura Viitorul-trecut. Memoria ca refugiu creator – Loredana Tîrzioru – UVT

Viitorul-trecut. Memoria ca refugiu creator – Loredana Tîrzioru – UVT

DISTRIBUIȚI

Expoziție în cadrul programului doctoral de cercetare artistică în cadrul Şcolii Doctorale de Arte – Facultatea de Arte şi Design – IOSUD al UVT Loredana Tîrzioru.

Conducător de doctorat, prof. univ. dr. habil. Adriana Lucaciu 7-21 iunie 2023

Vernisaj: 07.06.2023 ora 18:00 – Bastion Maria Theresia, Galeria 3, Str. Hector nr. 1 Cuvânt de deschidere: Sorina Jecza și Robert Șerban

Evenimentul are loc sub egida programului „La UVT, Cultura este Capitală!

Revizuirea – actul de a privi înapoi, de a vedea cu ochi proaspeți, de a intra într-o „casă veche” printr-o ușă nouă – este pentru artă mai mult decât un capitol din istoria culturală: este un act de supraviețuire. Este o tactică a memoriei, o strategie de reparare și de reformare a unor reprezentări greșite prin „amintirea altfel”. Creația este un mediu de rememorare și de revizuire, o rescriere care înscrie vieți obscure în memoria culturală, permițându-le o participare egală în imaginarul cultural.

O preocupare ce m-a dominat de-a lungul vremii a constat în documentarea interioară, exerciții subiective de memorallia, abordând circumstanțele aduse de realitatea geografică și istorică, poetica lucrării de artă, ca răspuns emoțional la procesul de codare și decodare a istoriei de viață, a situațiilor și evenimentelor trăite.

Experiențele personale, formele de (auto) cunoaștere devin cultură vizuală, manifestate prin limbaj grafic sintetic, o epurare a stărilor temporale. Stările emoționale ale unui om sunt de fapt evenimente care se află în căutarea timpului și a locului în care să se întâmple și să devină vizibile. Deschiderea laboratorului artistic folosește memoria ca documentare, dosar personal de trăiri, refugiu creator.

Serialitatea lucrărilor mele urmărește o citire a vocabularului vizual și performativ din interiorul contextului care l-a generat, în vederea aducerii în prim plan a istoriilor personale reprimate sau rămase invizibile.

Loredana Tîrzioru este artist vizual și grafician, absolventă a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara. Cu o activitate de peste 20 ani în grafică editorială, grafică de afiș și ilustrație conceptuală, artista s-a preocupat de aproximativ tot ce ține de carte. În anii editoriali cu oarecare efervescență de după decembrie 1989, i-au fost acordate câteva premii pentru grafică editorială și ilustrație de către Asociația Editorilor din România și Gala Bun de tipar.

Participări la expoziții de grup: Pastel urban, 2012; Dubova, 2013; Dubova, 2017-2018, Roar War Poster, 2022.

 

Comentarii

comentarii