Acasă Administraţie Viiturile din Banat au cărat 18 tone de gunoaie în Cerna și...

Viiturile din Banat au cărat 18 tone de gunoaie în Cerna și Dunăre! Semnal de alarmă tras de ABAB Timișoara!

DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Ape Banat (ABAB) Timișoara atenționează că 18 tone de gunoaie s-au strâns din salubrizarea râului Cerna și a Dunării, aduse de viiturile de ape.

Trei zile a durat acțiunea de salubrizare a râului Cerna în preajma podului Coramnic și a falezei Dunării din Orșova, după ce barajul flotor care reținea PET-urile antrenate de viitura din amonte a cedat în urma presiunii exercitate de buștenii și crengile de mari dimensiuni opriți de acesta.

”Colegii noștri de la SGA-Severin au fost ajutați de cei de la SGA Mehedinți, în acțiune fiind angrenați 26 de angajați de la Apele Române Banat și Apele Române Jiu care au acționat simultan pe mai multe sectoare ale Cernei și Dunării”, a explicat Sorina Neaga, ABAB Timișoara.

S-au colectat doar deșeurile din plastic, cantitatea fiind de 120 mc (=18 tone). Operațiunea de colectare a plasticului a decurs greu, fiind efectuată manual, din bărci și de pe maluri.

Materialul lemnos de mari dimensiuni nu a putut fi colectat, el fiind deja antrenat de curenți înspre acumularea Porțile de Fier. Acolo el va fi reținut de grătarele de protecție ale hidrocentralei și va putea fi colectat ulterior.

”Mulțumim tuturor colegilor pentru efortul depus! Facem apel din nou la populație să nu mai arunce deșeuri în ape sau pe malurile acestora, pentru a evita asemenea situații, responsabilitatea pentru o apă curată aparținând fiecăruia dintre noi!

Luați în calcul și faptul că plasticul ucide anual în lume 1 milion de păsări! Dacă asta credeți că nu ne afectează, gândiți-vă că un PET se descompune în particule de polimeri (derivate din petrol) iar peștii înghit aceste molecule de petrol. Și cine consumă peștii?!”, este mesajul ABAB Timișoara către bănățeni.

 

Comentarii

comentarii