Acasă Cultura “Viktoria” – un film uimitor la Timișoara care începe ca o parodie...

“Viktoria” – un film uimitor la Timișoara care începe ca o parodie politică și se termină ca o parabolă feministă

DISTRIBUIȚI

la timisoara“Viktoria”, în regia lui Maya Vitkova este un film uimitor, care începe ca o parodie politică și se termină ca o parabolă feministă. Un film plin de detalii istorice și referințe culturale, o poveste extrem de personală a trei femei și împletirea complexă a inimiilor şi minţilor lor de-a lungul timpului.
Debutul regizoral al Mayei Vitkova este o poveste vizuală surprinzătoare despre feminitate, care se întinde pe parcursul a peste 15 de ani, în instabilitatea politică din Bulgaria. Creionată în notă satirică şi suprarealistă, acțiunea începe pe 10 noiembrie 1979, cu 10 ani înainte de prăbușirea comunismului în Europa și este proiectată la 10 ani de la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană.  Boryana este hotărâtă să nu dea naștere unui copil în Bulgaria comunistă, dar, în ciuda încercării ei de a se elibera de sarcina nedorită, copilul ei supraviețuiește. Astfel, Viktoria este născută fără cordonul ombilical, care să o conecteze cu mama ei și, astfel, este proclamată “copilul deceniului”, devenind un simbol al Bulgariei comuniste. Când cește, îi domină pe toți cei din jur și duce un război cu mama ei – cea care nu a dorit-o. Dar când în 1989 regimul este schimbat, Viktoria își vede viața dată peste cap, iar greutățile noii epoci o aduc alături de mama ei.
Filmul prezintă o întoarcere spre o explorare mai intimă a feminității și natura iubirii materne. Regimul comunist se dezintegrează dintr-o dată, iar familia trebuie să se redefinească în noua realitate. În timp ce Viktoria este aruncată de pe piedestalul fals creat de regimul comunist, mama ei, Boriana se aruncă într-o libertate nou găsită, prin retragerea chiar mai departe de familia ei. În același timp, camera Mayei Vitkova desenează în mod continuu paralele între mamă și fiică, reflectând mișcările lor în aceleași spații, dar la ani distanță. Această continuitate vizuală perfect lucrate, împreună cu simbolismul culorilor meticulos folosite pentru a reprezenta fiecare femeie, aduce în centrul atenției incapacitatea lor dureroasă de a comunica.
Sensibil și inteligent, vizual și fermecator, filmul merită să fie văzut pe marele ecran pus la dispoziție de Teatrul Național Timișoara, la Sala 2, în 31 ianuarie, de la ora 19.00. Bilete sunt disponibile la Cărtureşti Timişoara (Str. Mercy) sau la sală, înainte de film.
Cu 10 premii la activ, producția ce face parte din noul val al filmului bulgar, a fost foarte bine apreciată de critica internațională, participând în peste 70 de festivaluri, printre care cele mai importante sunt: Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția 67, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 64, Festivalul Internațional de Film Sundance 2014, etc. Deasemenea, filmul a fost cuprins în “Topul celor mai bune filme străine, ale secolului 21”, fiind poziționat pe locul 21. Filmul “Viktoria” este o coproducție Viktoria Films (Bulgaria) și Mandragora (România).

Comentarii

comentarii