Acasă Actualitate Vinerea Mare – ziua când se reactualizează pătimirile, moartea și îngroparea lui...

Vinerea Mare – ziua când se reactualizează pătimirile, moartea și îngroparea lui Isus Hristos

DISTRIBUIȚI

Potrivit tradiției liturgice, în Vinerea Mare sau Vinerea Neagră din Postul Paștelui, se reactualizează pătimirile, moartea și îngroparea Mântuitorului Hristos.

Sfânta slujbă rememorează evenimentele mântuitoare din ziua de vineri, petrecute la Ierusalim, în urmă cu 2000 de ani când Iosif din Arimateia a coborât trupul Domnului de pe cruce, îngropându-l într-un mormânt nou, peste ușa căruia a prăvălit o piatră.

În mod tradițional sute de timişoreni participă la Slujba Deniei Prohodului Domnului, către seară, dar în acest an din cauza pandemiei credincioșii nu mai au voie să fie prezenți la eveniment.

Sfânta slujbă este oficiată în Catedrala Mitropolitană de ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La sfârşitul Doxologiei va avea loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane, ce simbolizează cortegiul care a însoțit Trupul Mântuitorului spre mormânt.

Cântarea Prohodului Domnului simbolizează tânguirea întregii creaţii lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos. Textul slujbei îmbină profunzimea teologică şi frumuseţea poetică şi prezintă, într-o formă concentrată, învăţătura Bisericii despre Răstignirea şi Moartea Mântuitorului Iisus Histos, ce îşi găsesc desăvârşirea în Învierea Sa cea de a treia zi.

La această denie este meditată și preamărită legătura dintre taina Crucii și taina Învierii, deoarece numai mormântul gol reprezintă confirmarea biruinței săvârșite prin Cruce, explică preotul John Behr, în cartea Taina lui Hristos, viața în moarte, traducere din limba engleză de Gheorghe Fedorovici.

Comentarii

comentarii