Acasă Actualitate Vineri, la trei zile de la prima livrare, au ajuns la Timișoara...

Vineri, la trei zile de la prima livrare, au ajuns la Timișoara și următoarele două autobuze electrice din Turcia

DISTRIBUIȚI

Vineri, 30 decembrie, Primăria Timișoara și Societatea de Transport Public Timișoara au recepționate alte două autobuze electrice produse în Turcia de firma Karsan. Primele două sosiseră în a doua zi de Crăciun, iar în total vor fi 44. Achiziția în valoare totală de peste 160 de milioane de lei este finanțată de Ministerul Dezvoltării, care are încă de acum câțiva ani un parteneriat cu Primăria Timișoara. Momentan, toate autobuzele primite rămân în faza de probe.

„Primăria Municipiului Timișoara și Societatea de Transport Public au mai primit pentru faza de probe încă două noi autobuze 100% electrice, de la furnizorul Karsan. Proiectul prevedere modernizarea flotei cu 44 de vehicule nepoluante de 18 metri lungime și cu o capacitate de 130 de persoane fiecare. În vederea recepționării sunt efectuate teste pe traseu, precum și la infrastructura de încărcare electrică pentru fiecare vehicul. Odată recepționate, acestea vor funcționa pentru o durată de minim 15 ani, din care opt fără reparaţie generală. Valoarea contractului pentru Timișoara este de 162.316.172,55 (TVA inclus) și este finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4”, transmit reprezentanții primăriei.

Primele două autobuze au ajuns la Timișoara pe 26 decembrie. De atunci, atât pe pagina de Facebook a Primăriei Timișoara, cât și pe cele ale primarului Dominic Fritz sau USR Timiș au fost postate mai multe imagini cu autobuzele, inclusiv de la primele teste făcute prin oraș. Bineînțeles, fostul primar Nicolae Robu nu putea să nu aibă ceva de criticat, spunând că, dacă încă era primar, acestea ar fi ajuns „mai repede”. Ce-i drept, parteneriatul primăriei cu Ministerul Dezvoltării este din vremea sa. După mai multe întârzieri din cauza procedurii, contractul propriu-zis de finanțare a fost până la urmă semnat în august 2021, de actualul primar.

Firma Karsan a prezentat autobuzele la Timișoara încă din octombrie 2021. Pe atunci, se promitea că primele bucăți vor fi livrate cu aproximativ jumătate de an mai devreme decât au fost până la urmă. Spre deosebire de modelul de culoare roșie de atunci, cele livrate Timișoarei vor fi într-o combinație de galben, alb și negru.

Comentarii

comentarii