Acasă Economic VINVEST 2014, un eveniment despre România, despre producători și despre vin

VINVEST 2014, un eveniment despre România, despre producători și despre vin

DISTRIBUIȚI

Vinvest  2 wCea de-a XI-a ediție a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST este un eveniment care vorbește despre România, despre producători și despre vin, a spus, joi, Lucia Pîrvu, expert degustător și organizatorul manifestării.

VINVEST 2014 va fi organizat în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Asociația Degustătorilor Autorizați din România, în perioada 11-13 aprilie 2014, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Cu acest prilej, va avea loc și cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice care se va desfășura în perioada 9-10 aprilie 2014. În cadrul Ceremoniei de Decernare a Medaliilor, care va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2014, ora 12,00, vor fi nominalizați și evidențiați cei mai buni oenologi. ‘În dorința de a deschide noi punți de comunicare între consumatorii vinului românesc și internațional și având convingerea că această nobilă licoare reprezintă cel mai bun liant între suflete, VINVEST își propune ca, anul acesta, pe parcursul întregii perioade a Salonului, să organizeze o serie de evenimente, reunite sub genericul Zilele Vinului, Gastronomiei și Culturii Internaționale’, a spus Lucia Pîrvu, la conferința de prezentare a evenimentului.
Astfel, în data de 11 aprilie 2014 se va desfășura Ziua Vinului, Gastronomiei și Culturii Serbiei, iar în data de 12 aprilie, va avea loc Ziua Vinului, Gastronomiei și Culturii Spaniole. Ștefan Bercea, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor de Turism din România va face câteva demonstrații despre cum trebuie asociată mâncarea românească cu vinul spaniol și mâncarea spaniolă cu vinul românesc. ‘Am avut un an viticol 2013 binecuvântat de Dumnezeu cu licoare bahică ce a umplut pivnițele! A fi prezent la VINVEST 2014 în calitate de expozant înseamnă a exista pe piața din vestul țării, a împărtăși celor din alte domenii de activitate arta de a produce și de a degusta vinul, a fi în slujba lui. Organizarea Zilelor Vinului, Gastronomiei și Culturii Internaționale va atrage un număr semnificativ de vizitatori, o creștere a vânzărilor’, a spus Lucia Pîrvu. Lansările de noi mărci de vinuri, show-urile gastronomice susținute de Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor de Turism din România, precum și demonstrațiile de asociere a vinului cu mâncarea prezentate de Organizația Somelierilor din România vor constitui alte punctele de atracție ale evenimentului.
VINVEST este, de asemenea, un moment de promovare a turismul vitivinicol, sector cu potențial mare de atragere a multor vizitatori. ‘Din păcate, câțiva dintre producătorii recunoscuți din România nu au mai găsit bugete de participare și la această ediție a VINVEST, așa cum este cazul celor de la Cotnari. În schimb, o serie de producători mici, precum Blaga, Boieru, sau Sara, vin pentru că înțeleg importanța unui astfel de salon internațional’, a mai spus Lucia Pîrvu.
Patrimoniul viticol reprezintă 1,6% din suprafața agricolă și 2,4% din cea arabilă a României. Arealele viticole din România sunt încadrate în zonele viticole B, CI și CII și cuprind 8 regiuni viticole, respectiv Podișul Transilvaniei, Dealurile Munteniei și Olteniei, Dealurile Moldovei, Banatului, Crișana și Maramureș, Terasele Dunării, Colinele Dobrogei și Nisipurile și alte terenuri favorabile din sudul țării. Românii consumă, conform statisticilor, în jur de 22 — 25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuți, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de români în procent de 60%. Cu toate acestea, România rămâne în top zece consumatori mondiali de vin, din punct de vedere al consumului fiscalizat, chiar dacă a ieșit din topul primilor zece producători mondiali de vin, conform statisticilor Organizației Internațională a Viei și Vinului (OIV).

Comentarii

comentarii