Acasă Politica Viorel Coifan, amintiri cu Dinu Patriciu: „A fost un liberal pur sânge”

Viorel Coifan, amintiri cu Dinu Patriciu: „A fost un liberal pur sânge”

359
DISTRIBUIȚI

coifan

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marţi, 19 august, la doar 64 de ani. Implicat în PNL imediat după 1989, Patriciu a fost, timp de doi ani (1990-1992), deputat de Timiş.

Unul dintre primii lideri ai PNL Timiş de după Revoluţie, Viorel Coifan, rememorează perioada de început de democraţie din România anilor 90, când atât el, cât şi Dinu Patriciu se luptau cu mentalităţile formate în comunism. Viorel Coifan a fost subprefect în cei doi ani în care Dinu Patriciu era deputat PNL de Timiş. Ulterior, Coifan a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, iar Patriciu a candidat din nou, însă în alt judeţ.

„Am făcut cunoştiinţă cu Dinu Patriciu în 1990, când Radu Câmpeanu – preşedintele de atunci al PNL – a solicitat filialei din Timiş a PNL să-l plaseze pe Dinu pe poziţia 3 pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor. Mă refer la primele alegeri pentru Parlamentul României, cele din Duminică Orbului, din mai 1990. În aceea perioada, Dinu era secretar executiv al PNL, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, Radu Boroianu, Andrei Chiliman şi Radu Cojocaru. Toţi tineri, eleganţi şi stilaţi în comparaţie cu pitecantropii care dominau pe atunci scenă politică a ţării. Am făcut împreună campania electorală, într-o perioada frământată, când erau în vogă sloganele «Coposu, Câmpeanu, să treacă oceanu’», «Soarele răsare, Iliescu apare» şi aşa mai departe. El remarca adeseori talentul meu oratoric, atunci când vorbeam cu oamenii la răscruci de drumuri, în timp ce el performa în discuţiile mai elevate. A fost un liberal pur sânge, chiar dacă uneori avea un parcurs sinuos şi un comportament politic inconstant. Preţuia mult cultură şi comportamentul civilizat. A fost deputat de Timiş în perioada 1990-1992. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!”, a declarat Viorel Coifan, pentru ZIUA de Vest.

Comentarii

comentarii