Acasă Actualitate Viorel Coifan: Cred că primarii demisionari ar trebui să reflecteze și să...

Viorel Coifan: Cred că primarii demisionari ar trebui să reflecteze și să se întoarcă în Biroul Politic Județean al PNL

DISTRIBUIȚI

coifan

Săptămâna care a trecut a fost una deosebit de agitată în PNL Timiș. Nu mai puțin de 18 primari și-au dat demisia din Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Timiș după ce candidatul propus de ei pentru Camera Deputaților nu a fost pus pe listă pe poziția solicitată. Marți va avea loc discuția finală pentru stabilirea listei de candidați ai PNL Timiș la alegerile din 11 decembrie, iar cei din conducerea partidului speră ca primarii să se întoarcă în BPJ. Am discutat despre ultimele evenimente din filiala PNL a județului Timiș cu un vechi liberal și un specialist în administrație, consilierul județean Viorel Coifan, vicepreședinte al filialei PNL din cel mai vestic județ al țării.

Domnule Viorel Coifan, ați fost președinte al PNL Timiș în perioada 1992-2000, adică opt ani. Aveți o experiență îndelungată, atât în politică cât și în administrație, și din această perspectivă vă întreb: Ce părere aveți despre ceea ce se petrece acum, în prag de alegeri parlamentare, în filială?

Intotdeauna, în prag de alegeri, în mai toate partidele se manifestă o agitație, o febricitare, și care este generată de modul de întocmire al listelor de candidați. Prin urmare și în noul PNL, care este încă în faza de finalizare a fuziunii dintre vechiul PNL și PDL, se manifestă acest fenomen. Care este de fapt problema? Tocmai datorită dinamicii de fuziune a celor două partide, nefinalizată încă, trebuie respectat principiul parității. Acest principiu ar trebui aplicat atât la nivel organizațional în partid – Comitet Executiv, Birou Permanent Județean, etc. – cât și la cel de reprezentare în diferite structuri de demnitate/putere publică: consiliu local, consiliu județean, Camera Deputaților, Senat, etc.
Odată admis și însușit acest principiu, se impune modalitatea de punere în practică a acestuia. Și aici intervine abilitatea, diplomația, fair-play-ul, acelora care sunt decidenți, dar și a celor care sunt jucători.
În mod concret, au existat discuții contradictorii în filială atât la stabilirea candidaturilor la primării, consilii locale și, respectiv, consiliul județean. Dar ele au fost surmontate prin aplicarea combinată a prevederilor statutare cu compromisuri amiabile. Și astfel au fost alcătuite listele cu candidații la diferite demnități publice. O greșeală, pe care au făcut-o toate partidele, a fost nominalizarea primului candidat din lista candidațior la CJT ca fiind candidatul la președinția acestei instituții, în condițiile în care alegerea președintelui nu se mai face direct de către electorat ci indirect, dintre consilieri. Prin urmare stabilirea unei „locomotive”, care să „tragă” lista, este inutilă și poate stârni pasiuni nedorite la nivelul membrilor filialei. Ceea ce s-a și întâmplat!
Și acum să revin la întrebarea dvs. Ce se întâmplă în PNL Timiș în prag de alegeri parlamentare? Răspunsul este clar: suntem în faza de întocmire a listelor de candidați pentru Camera Deputațior și Senat. Cu tot ceea ce îneamnă finalizarea acestui proces.

Domnule Coifan, vă rog să fiți mai specific. Care sunt motivele invocate de o parte din primarii liberali care au demisionat – în semn de protest – din Biroul Permanent Județean?

Ați formulat abrupt întrebarea, dar eu vă voi răspunde gradual. În primul rând vreau să subliniez faptul că în PNL Timiș, primarii sunt apreciați în mod deosebit pentru implicarea lor benefică în campaniile electorale, dar și pentru activitatea lor depusă în interesul cetățenilor care i-au ales. De aceeași simpatie și susținere, dar din alte motive, se bucură și doamnele liberale, ca și colegii din organizațiile de tineret ale partidului. Dar asta nu înseamnă că PNL este doar partidul primarilor, al doamnelor liberale sau al tinerilor. PNL este partidul tuturor acelora care impărtășesc idealurile doctrinei liberale și care militează pentru punerea lor în practică. Prin urmare alegerea candidaților la alegerile parlamentare și poziționarea lor pe liste trebuie să țină cont de competența lor, dar și de „căuzășia”, adică activitatea lor partizană.
Statutul PNL prevede ca la nivel local organizațiile să fie strucurate pe patru segmente: organizația de femei, organizația de tineret, oamenii de afaceri și organizația de seniori. Niciunde nu se face vorbire de o structură aparte, cea a primarilor.
Conducerea centrală a partidului a recomandat ca pe listele de candidați să fie plasați în poziții eligibile. S-a decis să se aplice o discriminare pozitivă față de doamne și de cei tineri, care să-și dispute locurile 4 și 5 – considerate cu șanse – de la Camera Deputaților. Eu, personal, sunt împotriva oricărei discriminări, dar asta este altă poveste.
Prin urmare, la Senat pe locul 1 va candida Vasile BLAGA (ex-PDL), președintele partidului.
La Camera Deputaților, pe locul 1 a fost propus dl. Marilen PIRTEA (ex-PDL) – rectorul UVT-, iar pe locul 2, dl. senator Ben-Oni Ardelean (ex-PNL). Pe locul 3, considerat mărul discordiei, președintele Nicolae ROBU l-a propus pe Marian Constantin VASILE (ex-PNL), consilier județean. Adică a fost propusă o schemă care să ia în considerare principiul parității.
Acum două săptămâni, la Gottlob, a avut loc o întâlnire a primarilor PNL în care s-a discutat și s-a aprobat solicitarea primarilor de a avea un candidat susținut de ei pe o poziție eligibilă, adică locul 3 la Camera Deputaților. A fost propus primarul orașului Deta, Petru ROMAN (ex-PDL), secondat de primarul de Pișchia (ex-PDL), dl. SAS.
În schema propusă de primari, compoziția politică a listei pentru CD ar fi fost dezechilibrată în sensul în care colegii ex-PDL ar deține 75% din pozițiile considerate eligibile. Propunerea nu a fost supusă discuției în BPJ și, pe cale de consecință, nu a fost votată. Președintele Nicolae ROBU a propus o soluție de compromis prin care Marian VASILE să nu mai fie nominalizat direct pe locul 3 la CD, dar acest loc să revină PNL, conform principiului parității.
În acel moment, sub imperiul tensiunii create, o parte din primari în frunte cu Dănuț GROZA, primarul din Sânnicolau Mare, au părăsit ședința. Următoarea ședință va avea loc marți, 27 septembrie.
Personal, cred că primarii demisionari ar trebui să reflecteze și să se întoarcă în BPJ, unde pot aduce un aport important, iar candidatul lor să participe împreună cu candidata doamnelor și cu cel al tinerilor la competiția pentru locurile 3,4 și 5 la CD, respectiv locul 2 la Senat.
Orice scenariu referitor la stabilirea unei majorități artificiale vizând alegerile interne din partid, care vor avea loc în 2017 este prematur și nu contribuie la unitatea și stabilitatea partidului. Electoratul timișan ar putea sancționa drastic, prin vot, eventualitatea unor astfel de scenarii.
Pentru viitor însă, tot ca și o părere personală, cred că ar trebui statuate clar câteva lucruri referitoare la revizuirea procedurii de selecție a candidaților prin:
a. eliminarea discriminărilor de orice natură în stabilirea candidaților;
b. interzicerea părăsirii unei poziții (primar, consilier județean) alese pentru o candidatură considerată ca fiind superioară (deputat, senator);
c. eliminarea practicilor de numire a unor candidați direct de la centru fără consultarea organizațiilor locale;
Am speranța că marți, în cadrul ședinței BPJ, vom da dovadă de înțelepciune și vom traversa cu bine acest moment dificil în procesul de selecție al candidațior.

Comentarii

comentarii