Acasă Politica Viorel Coifan (PNL): “Cea mai puternică armă de care dispune cetățeanul...

Viorel Coifan (PNL): “Cea mai puternică armă de care dispune cetățeanul este votul”

DISTRIBUIȚI

Viorel Coifan2

P

– De ce credeţi că ar trebui ca timişorenii şi timişenii să iasă la vot în 25 mai, atât pentru a vota în Colegiul 3, unde candidaţi dvs. din partea PNL, cât şi pentru a vota la alegerile europarlamentare?

– Într-o democrație, cea mai puternică armă de care dispune cetățeanul este votul. A nu-ți exercita acest drept reprezintă un gest de lașitate, atât față de tine, cât și față de cei din jurul tău. Asta doar dacă ai conștiință civică și îți pasă.

În 25 mai, timișorenii vor vota candidații pentru Parlamentul European, adică aceia care îi vor reprezenta nu numai pe ei, ci pe toți românii la Bruxelles. Eurocampionii PNL reprezintă o formidabilă echipă, cu personalități puternice care au făcut o remarcabilă prestație și în mandatul anterior. Sunt oameni serioși, profesioniști, care se exprimă corect în mai multe limbi, inclusiv în română! De asemenea, concitadinii mei din Colegiul 3 vor vota deputatul care îi va reprezenta în Camera Deputaților din Parlamentul României. El va trebui ca în scurtul răstimp de 2 ani să ajute la rezolvarea multor probleme cu care se confruntă dinamica noastră administrație locală. Aceasta presupune experiență, pricepere și bună credință în tot ce va intreprinde. Personal cred că am aceste calități, probate în timp și prin rezultate. Prin urmare, „Pentru Timișoara noastră” votați Viorel Coifan – Deputat!

– Sunteţi foarte popular în Timişoara, poate pentru că vă plimbaţi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, pe jos, oamenii vă percep ca pe unul de-al lor. Deşi mandatul de deputat va fi unul scurt, credeţi că veţi schimba ceva din acest mod de a interacţiona cu oamenii?

– Eu sunt timișorean autentic. M-am născut, sunt crescut și educat în Timișoara, în cartierul Elisabetin. Prin urmare cunosc foarte multă lume, de la old boys – cei din generația mea – pâna la cei de vârsta copiilor mei. Îmi place să-i întâlnesc pe stradă, să-i salut cu servus, să le mai spun un viț. Or, aceste lucruri nu le poți face de la volanul mașinii, conducând neatent, decât dacă vrei să fii kamikaze. Așa că mergând pe jos, pedalând sau utilizând tramvaiul, poți liniștit să și socializezi. Oricum, nu intenționez să-mi schimb modul de interacțiune cu oamenii, ci, din contră, îi îndemn și pe alți colegi să facă la fel. Un politician autentic, de succes, este acela care reflectă cel mai bine mediul din care provine. Eu sunt mândru că sunt timișorean, dar nu mă bat, demagogic cu cărămida în piept.
– PSD și-a propus să obțină 40% dintre voturile celor cu drept de vot. Vi se pare o cifră realistă?
– Fiecare partid își stabilește un target electoral. În majoritatea cazurilor unul optimist și care, de obicei, este infirmat de rezultatul real obținut în urma scrutinului. În 25 mai, în Timișoara, PSD-ul nu va câștiga, nici la europarlamentare și nici în Colegiul 3. Nu pot pronostica care va fi procentajul deoarece îmi lipsesc elementele obiective de analiză statistică. Statistica este legea numerelor mari, ceea ce presupune efectuarea unor sondaje profesioniste, cu mulți repondenți. Cunosc însă percepția pozitivă a majorității timișorenilor referitoare la realizările remarcabile ale administrației locale liberale, mă refer aici la primarul Nicolae Robu și la viceprimarul Dan Diaconu. Ceea ce îmi dă o confortabilă siguranță referitoare la rezultatul alegerilor din Timișoara.  

–    Ce sfaturi le-aţi da tinerilor politicieni, unii dintre ei vor fi viitorii dvs. colegi în Camera Deputaţilor… ?

–    Politica este ca și o cursă lungă pentru care trebuie să fii pregătit și motivat. Este și știință și artă în același timp. Poți să fi absolvent de științe politice, să ai un masterat/doctorat în politologie, în fine, poți avea mai multe titluri academice, dar asta nu înseamnă că ești și om politic. Ești politician care chiar poți face o frumoasă carieră în domeniu, dar, repet, nu ești om politic. A fi om politic înseamnă ca la un moment dat să identifici cu precizie care sunt problemele fundamentale ale societății în care trăiești, să împărtășești majoritatea doleanțelor legitime ale oamenilor pentru ca apoi, dându-le expresie verbală sau scrisă, să le transformi în realități. A fi consecvent cu propriile principii și idealuri reprezintă o condiție esențială atunci când dorești să faci politică. Traseismul politic la care asistăm apoape zilnic, schimbările bruște de atitudine nu caracterizează omul poltic, ci politicianul a cărui prezentare făcea deliciul lui nenea Iancu. Prin urmare, recomand celor mai tineri confrați care au intrat în politică să rămână consecvenți cu principiile în care cred, să se pregătească temeinic și să se înarmeze cu răbdare în lungul parcurs care se numește politica majoră. Altfel, vor străluci efemer pe firmamente minore și vor avea dezamăgiri majore de care altora din jur nici nu le pasă.

–    Revenind la obiectivul dvs. ca și candidat pentru un mandat de deputat ca reprezentant al Colegiului 3 Timișoara… Care este topul priorităţilor dvs. în Parlamentul României?

–    În mandatul pe care l-am deținut ca și deputat, în perioada 2000-2004, am activat în două comisii: Comisia de administrație publică, amenajare a teritoriului și echilibru ecologic și în Comisia de tehnologie a informației. Așa cum am mai afirmat, prioritatea zero în accepțiunea mea o constituie sprijinirea prin mijloace legislative a marilor proiecte care vizează dezvoltarea Timișoarei. Pe lista mea de priorități legislative, din domeniile menționate anterior, figurează de asemenea atât amendarea unor legi din sfera administrației publice, și mă refer aici la Legea administrației publice, Legea finanțelor publice, Statutul funcționarului public, dar și participarea semnificativă la elaborarea unor legi importante, una dintre ele fiind Legea regionalizării. Desigur, sunt direct interesat și de alte domenii, ca de exemplu cele din sfera socialului și a educației. Pe de altă parte, împreună cu colegii mei deputați de Timiș – indiferent de culoarea lor politică – voi încerca să fac un lobby concertat pe lângă ministere în vederea sprijinirii acțiunilor și proiectelor administrației locale municipale și județene. Acum, PNL este în opoziție, dar în toamnă va fi la guvernare! Știți refrenul, “Roata morii se-nvârtește, țac, țac, țac….”. Așa că înțelegerile transpartinice pentru interesele timișorenilor ar trebui să funcționeze.

 

Comentarii

comentarii