Acasă Eveniment Viorel Coifan, PNL Timiş: “Documentul cu problemele Maternităţii Odobescu trebuie să ajungă...

Viorel Coifan, PNL Timiş: “Documentul cu problemele Maternităţii Odobescu trebuie să ajungă şi pe masa primarului Ciuhandu”

DISTRIBUIȚI

Consilierul judeţean Viorel Coifan, PNL Timiş, preşedintele Comisiei de Administraţie din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, a explicat paşii ce trebuie făcuţi pentru ca Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie nr. 5 (Maternitatea Odobescu) Timişoara să poată fi salvat din criza în care se zbate de mai multă vreme.
Problemele trebuie cunoscute şi de parlamentari

“Documentul cu problemele spitalului, trimis către Ministerul Sănătăţii de către Sindicatul “Materna” al medicilor trebuie să ajungă şi la primarul Gheorghe Ciuhandu şi la consilierii locali, fiindcă maternitatea se află în subordinea Primăriei Timişoara. Problemele trebuie să fie cunoscute şi de către parlamentarii din judeţul Timiş pentru a face interpelări în Parlamentul României. Eu voi facilita contactele reprezentanţilor spitalului cu parlamentarii liberali din Timiş, care pot înţelege problemele cu care se confruntă spitalul. Maternitatea e o zonă foarte sensibilă, fiindcă se lucrează cu nou-născuţi. E nevoie de un demers oficial pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă unitatea sanitară din Timişoara”, a spus liberalul Viorel Coifan.
O altă soluţie este şi comasarea cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara (Clinicile Noi), după data de 15 septembrie.
Dr. Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului Medicilor “Materna” din cadrul spitalului, a spus că astfel va creşte tariful pe caz ponderat, iar maternitatea ar putea primi în plus pe lună de la casa de asigurări 4 miliarde de lei vechi. “Acum, indiferent de gravitatea cazului, primim acelaşi tarif de 1.380 de lei. Atunci se va putea implica şi Primăria Timişoara pentru a ajuta spitalul”, a spus dr. Oprea. Pentru a fi comasată maternitatea este nevoie de ordonanţă de guvern. “Se aşteaptă această ordonanţă, că nu există”, a mai spus Oprea. Probleme mari sunt şi pentru că nu se pot cheltui mai mult de 70% din veniturile spitalului cu salariile angajaţilor, de aceea se fac demersuri pentru a se anula acest ordin. Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, urma să anuleze această prevedere, dar şi-a dat demisia.

Vor spor de periculozitate

„Spitalul – în calitate de angajator – este restant la plata drepturilor salariale până în prezent astfel: premiul anual pentru anii 2008 (550.000 lei) şi 2009 (560.000 lei); cea de-a 2-a tranşă a primei de stabilitate aferentă anului 2009. De asemenea, deşi unitatea angajatoare are obligaţia acordării echipamentului de protecţie, acest lucru nu a fost îndeplinit, de aceea echipamentul este achiziţionat de către angajaţi din resurse proprii.
Decontarea întregului pachet de servicii medicale prestate de spital în raport cu necesarul de servicii medicale; creşterea procentului din PIB pentru sănătate de la 3,8 % (procent care ne situează pe ultimul loc în Europa) la cel puţin 6% din PIB şi creşterea tarifului pe caz ponderat adaptat la situaţia reală a spitalului. Datorită deficitului bugetar spitalul se confruntă cu un deficit de personal, mai ales în ceea ce priveşte personalul mediu şi auxiliar. Medicii fie aleg să se pensioneze, fie migrează spre spitale private, iar medicii tineri pleacă la muncă în străinătate. Alte angajări nu pot fi efectuate în condiţiile bugetare actuale, sens în care munca devine covârşitoare, iar calitatea actului medical este afectată. Din punct de vedere al nivelului de salarizare vă învederăm următoarele nerespectări ale drepturilor salariale, fie datorită vidului legislativ, fie datorită fondurilor bugetare limitate: neacordarea dreptului la plata gărzilor efectuate de către medicii din spitalul nostru; neacordarea premiului lunar de 2% din fondul cheltuielilor de personal; neacordarea celui de-al 13-lea salariu pe 2008 şi 2009. Apreciem că faţă de natura acestei activităţi ar trebui să se stabilească un spor de periculozitate de 50%, similar cel puţin cu al personalului auxiliar încadrat la sălile de operaţii obstetrică-ginecologie. Un alt hiatus legislativ pe care îl semnalăm se referă la grila redusă de salarizare a medicilor, care a fost stabilită raportat la coeficientul de 5,25% pentru un medic primar cu 30%-40% ani vechime. Faţă de aceste realităţi solicităm adoptarea unui cadru legislativ în concordanţă cu realitatea socială, având ca scop ridicarea coeficientului de salarizare al medicilor”, se arată în memoriul Sindicatului Materna.

 

Comentarii

comentarii