Acasă Actualitate Viorel Coifan, scos de pe lista PNL pentru CJT, „pritocită pe o...

Viorel Coifan, scos de pe lista PNL pentru CJT, „pritocită pe o plajă însorită de la Mamaia” după „numărul de postări și like-uri de pe Facebook”

1044
DISTRIBUIȚI

Viorel Coifan, actual consilier județean din partea PNL, nu se mai regăsește pe listele pentru următoarele alegeri pentru Consiliul Județean. În schimb, reclamă acesta, pe liste se regăsesc nume ori necunoscute, ori cunoscute pentru orice alte lucruri mai puțin activitatea politică.

Coifan a intrat în PNL în 1990, iar în 1991-92 a fost subprefect. Acesta a fost președintele filialei județene a Partidului Național Liberal între 1992 și 2000, când a fost și președintele Consiliului Județean Timiș. După aceea, între 2000 și 2004, a fost deputat, pentru ca ulterior să se reîntoarcă la „județ”.

PNL Timiș a publicat listele cu candidații pentru CJT vineri seară, prin președintele filialei, Nicolae Robu, pe pagina acestuia de Facebook, Printre alții, pe liste se regăsesc controversatul Alin Popoviciu, mână dreaptă a primarului Timișoarei, dar și alți apropiați ai lui Robu, precum directorul STPT, Nicolae Bitea, sau fostul său consilier personal, Ciprian Trocan, dar și fostul deținut Călin Roman, fiul primarului de la Deta.

Acum, Coifan reclamă modul în care s-au făcut numirile pe „lista pritocită în mare parte pe plaja însorită de la Mamaia”: după „numărul de postări și like-uri de pe Facebook”, jumătate de listă aleasă de Popoviciu și fără a fi avute în vedere rapoartele actualilor consilieri județeni. Faptul că s-a încălcat protocolul stabilit la nivel național de PNL îl face pe Coifan să ia măsuri: va sesiza Biroul Permanent Național și președintele PNL, Ludovic Orban.

Postarea de duminică seară a lui Viorel Coifan:

„În data de 14 august, în ajun de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, am aflat din presă că la ședința on-line a Biroului Permanent Județean al PNL, ținută cu o seară înainte, a fost votată lista candidaților propuși să fie consilieri județeni. După cum mă așteptam, nu m-am regăsit pe această listă pritocită în mare parte pe plaja însorită de la Mamaia (!?!).

Cei care au citit postările mele, știu că am solicitat de nenumărate ori ca să fie definite criteriile obiective, cuantificabile, în urma cărora să se facă o ierarhizare a celor care au completat o așa zisă «Listă de aspirații». Evident, aceste criterii nu trebuiau să conțină elemente ca și numărul de postări pe FB, numărul de like-uri … și nici să se practice cuantificări cu punctaje având patru zecimale.

Politica nu este farmacie, dar nici joc supus hazardului și bunului plac al unuia sau altuia dintre vremelnicii conducători. Eu nu voi discuta despre componența listei, deși aș putea să o fac. Sunt unii dintre colegii față de care am tot respectul, iar pe alții nu-i cunosc.

 În urma negocierilor dintre primarii grupați în GRAL și președintele filialei, s-a convenit ca primarii să propună candidați pentru o jumătate din listă, iar BPJ și nu secretarul filialei Alin Popoviciu, să completeze cealaltă jumătate. Evident, cei care sunt consilieri județeni în actualul mandat și doresc să candideze, trebuiau să-și prezinte rapoarte de activitate. Acestea ilustrau prezența la ședințele consiliului, luările de cuvânt, întrebările și interpelările adresate președintelui Călin Dobra și, mai pe scurt, activitatea lor de consilieri în opoziție.

Acest lucru nu s-a întâmplat!

Și totuși unii dintre actualii consilieri se regăsesc pe listă. Alții, iluștrii necunoscuți! Ca să fiu clar: cetățenii au dreptul de a cunoaște cine sunt candidații, iar partidele au obligația să facă publice datele referitoare la educație, pregătirea profesională, profilul moral, etc. Astfel alegătorii vor fi în cunoștință de cauză atunci când votează. Cu siguranță votul selectiv pe listă a candidaților, dacă s-ar aplica în România, ar obliga partidele să fie mult mai atente la alcătuirea listelor.

Mai este însă un aspect, deloc neglijabil.

Statutul PNL prevede ca listele de candidați, votate în Biroul Permanent Județean, să fie prezentate spre validare unui organism ierarhic superior denumit Colegiul Director Județean și care cuprinde practic toate structurile reprezentative al PNL la nivel județean. Abia după aceea listele pot fi făcute publice.

Această prevedere statutară nu a fost respectată. Prin urmare, în calitatea mea de membru de partid, fost președinte al organizației între 1992-2000, voi sesiza Biroul Permanent Național și, evident, pe președintele Ludovic Orban. Nerespectând Statutul și practicile democrate de aplicare a lui, există riscul derivelor totalitare tocmai în anul în care celebrăm 30 de ani de la Revoluția Română, începută aici în Timișoara. Francisco Goya spunea «Somnul rațiunii zămislește monștrii». A sosit momentul redeșteptării. Îi rog pe colegii din BPJ să reflecteze la ceea ce am prezentat, și să înțeleagă că demersul meu este unul onest făcut de un om pentru care libertatea este o valoare sacră, care le respectă opțiunile dar nu suportă jocurile de culise mai ales când acestea pot produce repercusiuni grave asupra onorabilității PNL”.

Comentarii

comentarii