Acasă Cultura Viorica Bălteanu își lansează cartea ”Indicele drept peniță” la Academia Română Timișoara

Viorica Bălteanu își lansează cartea ”Indicele drept peniță” la Academia Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

Joi, 24 noiembrie, de la ora 11.00, la Academia Română Timișoara, va avea loc evocarea artistului Gheorghe Vălean și lansarea lucrării ”Indicele drept peniță”, autor prof.univ.dr. Viorica Bălteanu.

Cuvântul de deschidere va fi ținut de academician Dan Dubină, președintele Academiei Române Timișoara. Cu acest prilej va fi prezentat și un film de scurt metraj intitulat Gheorghe Vălean, memorii pe peliculă, realizat de Victor Popa. Moderatorul manifestării va fi conf.univ.dr. Ioan David, directorul bibliotecii Academiei Române Timișoara.

Despre lucrarea Indicele drept peniță, scriitorul Paul Eugen Banciu scrie pe ultima pagină a cărții: “Puțini își mai amintesc de figura boemă a plasticianului Gheorghe Văleanu…. Puțini erau aceia care știau atunci, cum azi nu mai știe aproape nimeni, că Jo Văleanu era o relicvă a romantismului de secol al XIX lea, deopotrivă poet, iubitor de muzică clasică, descoperitor tardiv al post-impresionismului, cunoscător al filosofiei în temeiurile ei greco-germane, un pălit Kant care nu a părăsit o viață Konisberg-ul, iubitor de taclale la un pahar de vin cu prietenii. O umbră azi în amintirea câtorva cum vom fi cu toții, dintr-o epocă dură față de care nu a greșit decât unul care s-a născut decalat cu un secol. Salut, Jo, și continuă-ți dansul zborului de porumbei din Piața Libertății, imageriile goticului flamboyant, în pacea pe care ț-ai dorit-o întotdeauna pentru a lăsa în urmă semnul unei trecerii”.

Comentarii

comentarii