Acasă Actualitate Vitrine istorice din lemn, în Piaţa Traian

Vitrine istorice din lemn, în Piaţa Traian

DISTRIBUIȚI

Vitrinele sunt făcute pentru a fi privite. Iar dacă acestea sunt făcute cu materiale de calitate şi care se potrivesc locului, atunci e o adevărată plăcere să te opreşti şi să le priveşti. Pe strada Ştefan cel Mare, nr. 2 a ieşit la lumină o vitrină proaspăt reabilitată. O vitrină care dă acestui loc aerul pe care-l merită şi se încadrează perfect în peisaj, mai ales că vitrina este chiar în clădirea GTZ (clădire, de asemenea, reabilitată). Reabilitarea vitrinelor din str. Ştefan cel Mare, nr. 2 încheie proiectul „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”. Acest proiect al Primăriei Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), s-a desfăşurat în baza Acordului interguvenamental româno-german. „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara” a beneficiat de un grant în valoare de 2.200.000 de euro, iar perioada de derulare a fost de 3 ani şi jumătate, între 1 ianuarie 2006 – 1 martie 2010.

Palatul Ştefania
La inaugurarea acestei vitrine au fost prezenţi reprezentanţii primăriei, în frunte cu primarul Gheorghe Ciuhandu şi reprezentanţii GTZ.  Reabilitarea vitrinelor de la parterul clădirilor din Ştefan cel Mare, nr. 2 este cel mai recent proiect finalizat demonstrativ şi încheie proiectul româno-german, „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”. Clădirea din Ştefan cel Mare, nr. 2 este cunoscută şi sub denumirea de Palatul Ştefania. Iniţial construită pentru ca veniturile aduse de chirii să servească „Azilului Orăşenesc”, clădirea adăpostea şi „Clubul Cetăţenilor” din Cartierul Fabric. În 1918, noul proprietar, Rudolf Totis, a redenumit edificiul „Palatul Ştefania”.

Plăcuţe pentru inscripţionarea clădirilor istorice
Lucrările de reabilitare a vitrinelor au cuprins înlocuirea vechilor vitrine metalice, improprii stilului clădirii, cu vitrine istorice din lemn, conform cu originalele, şi construite după fotografii de arhivă ale clădirii. Proiectul a aparţinut arhitectului Mihai Botescu. Valoarea lucrărilor se ridică la 166,741 RON. S-au făcut şi 60 de plăcuţe de inscripţionare a clădirilor istorice. Acestea sunt făcute la grad de calitate superior, din alamă. Plăcuţele au fost amplasate pe clădirile reabilitate în cadrul proiectelor demonstrative şi pe faţadele altor clădiri care fac parte din situl Cartier Cetate.

Comentarii

comentarii