Acasă Administraţie Vizită de progres a unui expert din Ministerul Culturii, la conacul Mocioni...

Vizită de progres a unui expert din Ministerul Culturii, la conacul Mocioni din Foeni Timiș

DISTRIBUIȚI

Vizită de progres tehnic a unui expert din Ministerul Culturii, în cadrul proiectului de reabilitare, refuncționalizare și revitalizare a conacului Mocioni din Foeni Timiș.

Carmen Ion, expert tehnic în cadrul Ministerului Culturii, a efectuat o vizită de progres, în cadrul căreia a avut loc o întâlnire la sediul Consiliului Județean Timiș, promotorul proiectului, cât și o deplasare la obiectivul vizat.

La întâlniri au participat administratorul public al județului Timiș, Marian Constantin Vasile – coordonator al proiectului, Andrei Lucaci – manager de proiect, membrii unității de implementare și reprezentanți ai proiectantului și constructorului.

Administratorul public al județului a subliniat importanța strategică a proiectului pentru zona de sud-vest a județului. Trebuie spus că instituția  impulsionează dezvoltarea locală, în proximitatea imobilului care va fi restaurat și revitalizat, prin dezvoltarea pistelor de ciclism, valorificarea vecinătății cu canalul navigabil Bega și modernizarea stațiilor pentru transportul public din localitate.

Proiectul este promovat la nivel internațional, astfel că punctul de trecere a frontierei de la Foeni (România-Serbia) creează condiții pentru transformarea Conacului Mocioni din Foeni într-un centru cultural de importanță euroregională.

În cadrul vizitei de la Foeni, s-a discutat cu specialiștii Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al filialei Academiei Române din Timișoara, care realizează cercetările arheologice preventive. În aproximativ două săptămâni, de când au început săpăturile de pe perimetrul terenului aferent conacului, au fost descoperite morminte, urmând ca prin Raportul de cercetare arheologică să se detalieze elementele identificate.

Nu s-au descoperit construcții sau alte vestigii arheologice de mare importanță care să împiedice efectuarea lucrărilor de restaurare. Studiile viitoare ale specialiștilor vor releva mai multe despre oamenii înhumați în respectiva necropolă.

Proiectul „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” este implementat de Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, alături de Institutul Intercultural Timișoara și North Consulting ehf. din Islanda, în calitate de parteneri.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

 

Comentarii

comentarii