Acasă Editorial Voievodul Țiganilor și Capitala Culturală

Voievodul Țiganilor și Capitala Culturală

3782
DISTRIBUIȚI

Luni, 11 iunie, o seară perfectă de început de vară. În fața Operei Timișoara, pe scena în aer liber, pe care, de cele mai multe ori se produc spectacole și festivaluri cu anonimi isterici, dar dominați de tobe, bași și urlete, am descoperit o minune: spectacol de operetă, oferit de artiștii Operei Timișoara. Voievodul Țiganilor, o capodoperă a lui Johann Strauss (fiul), cântată pentru prima oară la Viena, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acum, în Timișoara, în aer liber, spectatori de toate vârstele, pe scaune, dar și în picioare, în fața scenei, dar și ajutați de un ecran mare, pentru vizibilitatea detaliilor, am avut senzația că sunt la Viena. Nimeni nu striga, era muzică, nu dezastru fonic, ora era ”cuminte”, adică, seara, nu noaptea, era eleganța de care avem nevoie în Timișoara, Capitala Culturală a Europei.

Dacă astfel de spectacole, fie de operă, operetă sau jazz, fie concerte ale Filarmonicii Banatul sau de oriunde, ar fi protagonistele serilor, timișorenii ar fi încântați. Agenda nocturnă a unor tembelisme, numite ”festivaluri” sau ”concerte”, ce produc perturbații familiilor cu copii mici, sau bolnavilor, persoanelor de orice vârstă sau educație, în numele ”libertății de exprimare”, este prea mult. Și, pentru asta există agenții de mediu, ministere aferente, ong-uri care nu mai suportă indecența străzii și a parcurilor, ce vor face demersurile necesare (și suficiente, ca în matematică) pentru reglarea aberațiilor, în Timișoara.

Capitala Culturală Europeană este perturbată de indecență, murdărie și întuneric. Întuneric pe alei, între blocuri, între case. Cel mai grav este întunericul dintre oameni, acela ce ucide, pas cu pas, sufletele.

Pentru Timișoara, Capitală Culturală Europeană, se bat, acum, niște ”întreprinzători în management cultural”.

Acum, la Timișoara, se află Delegația Comisiei Europene pentru monitorizarea activității Asociației ”Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021”. Sper că au fost și reprezentanții săi, seara trecută, în minunata Piață a Operei (Victoriei), să știe că noi, timișorenii, suntem demni de titlul primit!

Comentarii

comentarii