Acasă Eveniment Voluntarii “Let’s Do it, Romania!” au făcut curat după nesimţiţi

Voluntarii “Let’s Do it, Romania!” au făcut curat după nesimţiţi

DISTRIBUIȚI

Let’s Do It, Romania!
6.386 de voluntari au adunat 17.304 de saci de gunoaie
Sâmbătă dimineaţă, în judeţul Timiş a avut loc un adevărat atac asupra gunoaielor. Mii de voluntari s-au năpustit să strângă gunoaiele Timişului, aruncate pe te miri unde, gunoaie care făceau iarba verde să pară o groapă de gunoi. Voluntarii au început încă de dimineaţă să cureţe malurile Timişului sau gunoaiele de pe marginea drumului din diferite locuri unde iarba a fost asuprită de mizerii. Toţi au ieşit în 25 septembrie pentru a face curăţenie generală în judeţ şi în ţară, sub egida Let’s Do It, Romania!. Jandarmi, elevi, profesori, pşucăriaşi, ingineri IT şi alte multe categorii sociale au pus mâna pe lopeţi, au luat sacii în mână şi au început să cureţe gunoiul făcut de semenii lor fără obraz. Participarea a fost una destul de mare şi pofta de a curăţa a atins cote extreme. Mulţi au venit cu noaptea în cap să cureţe locurile care au fost găsite tot de voluntari, în urmă cu câteva luni. La cartare s-au făcut poze şi s-au dat coordonate GPS, pentru a găsi grămezile…

O paraşută veche şi… televizoare…

Tot ce vroiai şi nu vroiai putea găsi într-o simplă groapă de gunoi ilegală. Ce se vede din viteza maşinii e ca o pată pe iarbă. Atunci când te opreşti să o analizezi şi să o cureţi, vei vedea că dezastrul ecologic pe care pot să-l facă nişte inconştienţi e mult mai mare. Gunoiul e stratificat de-a dreptul. Strângi ce vezi la suprafaţă şi dacă mai sapi ai să vezi că e vorba şi de o lume subterană a gunoaielor. Găseşti pături, geci de piele cu cusătura putrezită şi chiar un bord de maşină, cu acul kilometrajului înţepenit la 220 de kilometri pe oră. Multe televizoare care se pare că în loc să fie puse la intrarea în locuinţe, atunci când societatea sa salubrizare din fiecare localitate le adună, an de an, şi-au găsit odihna înfipte în vreun morman de pământ. Ce vrei şi ce nu vrei poţi să găseşti pe marginea unui drum. Chiar şi o paraşută putrezită puteai să o scoţi din pământ şi să îi arăţi drumul spre sacul de plastic. Multe, foarte multe obiecte ciudate poţi găsi într-un depozit ilegal. Materiale de construcţii poţi găsi destul de des. Materiale de construcţii care parcă şi-au făcut casă acolo. Oamenii aruncă tot ce nu mai folosesc la construcţii. Unii, „deştepţii lumii”, au băgat pământul în plăsuţe crezând că fac vreo mare brânză dar degeaba … că tot pe marginea drumului l-au aruncat, iar pământul putea fi foarte uşor pus pe… pământ…

În zona Şag s-au adunat 1.893 de saci

Multe ciudăţenii găseşti pe marginea drumurilor Timişului. Iar într-un singur loc voluntarii au strâns aproape trei saci imenşi de PET-uri – sticle de plastic. Într-un singur loc! Se vede că, până în momentul de faţă, colectarea selectivă e încă un vis, deşi cu vorba se pricep mulţi… Poate ar trebui să treacă şi la fapte şi în acei saci galbeni să pună sticlele de plastic.  Asta încearcă să facă aceste campanii – să conştientizeze oamenii că trebuie să aibă grijă de ei şi de ceea ce-i înconjoară. Şi în Timişoara se desfăşoară o campanie de răsunet – “Nu te pune cu timişorenii”, iar această campanie – “Let’s Do it, Romania!” – pune şi ea accentul pe curăţenie şi pe implicare socială. După prima centralizare, în Timiş au răspuns apelului de a curăţa judeţul 6.386 de voluntari, care au adunat 17.304 de saci de gunoaie.  În proiect au fost cuprinse 64 de comune, din judeţul Timiş, dar şi păduri, râuri, trasee importante. Două echipe de voluntari au străbătut cu barca o porţiune a Canalului Bega şi au adunat de pe apă 60 de saci de gunoaie. Zonele sau localităţile pe raza cărora s-au colectat cei mai mulţi saci sunt: Şag: 1.893 saci – 490 voluntari, Lugoj: 1.695 saci – 450 voluntari, Dumbrăviţa: 1.460 saci– 240 voluntari, Pădurea Verde: 1.352 saci -595 voluntari, Ciacova: 1.095 saci – 413 voluntari. Toţi au fost inimoşi şi s-au implicat în această curăţenie, cu trup şi duflet. După ce au curăţat gunoaiele, doi voluntari vorbeau în maşina care mirosea a gunoi de la hainele lor (dar acest lucru nu mai conta, erau mulţumiţi că au făcut ceva folositor): “Auzi, măcar acum vor arunca oamenii mai puţin, că au văzut ce greu se curăţă… ”. “Dar tu crezi că cei care au venit azi să cureţe sunt cei care aruncă?”.

Comentarii

comentarii