Acasă Actualitate Vom merge iarăşi obligatoriu la medic să ne verificăm starea de sănătate

Vom merge iarăşi obligatoriu la medic să ne verificăm starea de sănătate

DISTRIBUIȚI

iarasi la medic obligTORIUlDSCF2827Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: „Dacă riscul este depistat la timp şi se iau măsuri, nu se ajunge la boală.”

Conform Ministerului Sănătăţii, 84% dintre persoanele care au fost evaluate în Programul Naţional de Sănătate stopat în 2009 au încetat din viaţă în 2011. Aceştia au suferit de boli ce puteau fi prevenite, iar 49% dintre cetăţenii verificaţi se aflau în zona de risc. De aceea, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a anunţat, vineri, 10 mai, că programul va fi reluat şi toţi românii vor trebui să meargă la medic pentru a-şi evalua starea de sănătate.

„Puteau fi salvate mai multe vieţi, prevenite sau ţinute sub control boli şi eliminate cheltuieli cu spitalizarea, dacă programul ar fi fost continuat aşa cum a fost conceput”, a spus Nicolăescu.

Principalele categorii de afecţiuni descoperite au fost: hipertensiunea arterială, tulburări ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii, diabet zaharat tip II. De asemenea, au fost descoperite cancere cu diferite localizări, precum şi TBC. 40% dintre persoanele evaluate prezintă risc de boli cardiovasculare. Riscul crescut de deces prin boala cardiovasculară este în medie de 9,1%. Riscul mediu de diabet zaharat II pentru populația adultă evalută este de cca 12%. 5% din totalul persoanelor examinate au valori ale glicemiei mai mari decât valoarea maximă admisă. Procentul creşte la 10% pentru persoanele de peste 55 de ani. Riscul mediu de a dezvolta diabet zaharat este de cca 12%. 54% din populaţia adultă examinată este supraponderală, iar 5% prezintă obezitate severă. 32% dintre persoanele participante în program sunt hipertensive. Riscul de cancer la sân este în medie de 3,5% din populaţia evaluată, iar cel de cancer de col uterin de 1,9% la nivel naţional, în unele judeţe acesta depăşind 5%. Doar 9% dintre femei au efectuat un test Babeş-Papanicolau în ultimii trei ani.

„Ce trebuie precizat în legătură cu toate aceste boli este faptul că ele pot fi prevenite. Dacă riscul este depistat la timp şi se iau măsuri, nu se ajunge la boală”, a subliniat Nicolăescu.  

Comentarii

comentarii