Acasă Eveniment Vor să desfiinţeze o şcoală şi să facă două în loc

Vor să desfiinţeze o şcoală şi să facă două în loc

DISTRIBUIȚI

Caz unic în învăţământul preuniversitar, la Deta…
Vor să desfiinţeze o şcoală şi să înfiinţeze două în loc… Caz nemaivăzut, în localiteatea timişeană Deta. În timp ce multe şcoli îşi pierd personalitatea juridică, iar dascălii trăiesc cu teama restructurărilor, o hotărâre a Consiliului Local Deta dă de pereţi cu criza din învăţământ. Primarul Petru Roman a reuşit să treacă de consilierii locali o hotărâre care prevede scindarea Grupului Şcolar „Sfântul Nicolae” din Deta. Hotărârea prevede ca liceul să se despartă de ciclul gimnazial şi să existe două unităţi cu personalitate juridică, în loc de una. Pentru a reuşi acest lucru, primul pas este desfiinţarea Grupului Şcolar „Sfântul Nicolae”. Dascălii sunt extrem de speriaţi şi ameninţă că ies în stradă. Ei se tem să nu-şi piardă locurile de muncă.

Virgil Popescu: „Vom ataca această hotărâre nenorocită”

Virgi Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar Timiş, este bulversat de „minunea de la Deta”. „Este o prostie fără margini. Vom ataca această hotărâre nenorocită. Vom vorbi cu prefectul, pentru a ataca în contencios această hotărâre ce se bazează practic pe un proiect de lege aflat în dezbatere. Ei vor să desfiinţeze o şcoală şi să înfiinţeze două în loc. Dascălii vor avea de suferit, iar în cel mai bun caz, din titular într-o şcoală, devin titulari în două”, spune Popescu. Inspectoratul şcolar  are o altă variantă. Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş spune că orice s-ar întâmpla la Deta, dascălii nu vor avea de suferit.

Caz aparte…

Ciudata hotărâre de la Deta se bazează pe o prevedere din noul proiect al legii educaţiei, care spune că liceele ar urma să fie finanţate de către consiliile judeţene, iar şcolile cu clasele I-VIII de către primării. Oficial, inspectoratul şcolar nu a primit nicio informare despre situaţia de la Deta. „Este un caz mai deosebit. Este o decizie a consiliului local, pe care încă aşteptăm să o primim. Eu zic că este o propunere către noi şi nu se încalcă legea. În funcţie de ceea ce ne scriu, vom vedea ce facem. Dascălii nu trebuie să-şi facă griji, nimeni nu-şi va pierde postul, chiar dacă grupul şcolar va fi divizat”, spune Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş.

Vrea să facă economie…

Primarul de Deta, Petru Roman, susţine că a luat o măsură strict economică, pentru ca primăria să nu mai plătească şi cheltuilelile liceului. Asta doar în cazul în care proiectul de lege va trece de Parlament în această formă. Dacă nu trece, totul pică… „Noi am făcut un prim pas. Ne-am gândit în primul rând la binele comunităţii. Am dat o hotărâre de consilu local, iar acum mingea este în curtea inspectoratului şcolar. De ce să nu aloc mai puţini bani pentru şcoală, dacă am această posibilitate? CJT ar trebui să aloce banii pentru liceu”, ne-a spus Petru Roman. Primarul din Deta vrea să facă economie, dar el practic face planuri cu pielea ursului din pădure, bazându-se pe un proiect de lege aflat în dezbatere şi nimic mai mult.

Dascăli la un pas de grevă

Miercuri, dascălii de la Grupul Şcolar „Sfântul Nicolae” din Deta au protestat vehement împotriva deciziei consiliului local. Mişcările de protest s-ar putea transforma şi într-o grevă, la Deta. „Este o bătaie de joc, pe cvare nu o acceptăm. Primarul vrea să facă jocuri murdare, dar nu pe spatele nostru. Vom ieşi cu toţii în stradă, dacă este nevoie”, spune unul dintre dascălii nemulţumiţi de la Deta. Nu este singurul… „Doar doi dascăli, din 70 câţi avem în unitatea şcolară, sunt de acord cu scindarea Grupului Şcolar. Au luat o hotărâre de capul lor şi au încălcat flagrant legea. Nimeni nu a fost consultat. Aşteptăm o mână de ajutor de la Prefectura Timiş, care ar fi singura ce ar putea ataca în contencios această hotărâre”, spune Ion Jinariu, directorul Grupului Şcolar „Sfântul Nicolae” din Deta.

Comentarii

comentarii