Acasă Politica Vor să schimbe faţa intrărilor în oraş

Vor să schimbe faţa intrărilor în oraş

DISTRIBUIȚI

Intrare_TimisoaraDeputatul Alin Popoviciu şi un grup de studenţi de la o firmă au făcut proiecte pentru un nou look al intrărilor din Timişoara
Intrările în oraş nu arată cum ar trebui. Când intri în Timişoara, indiferent din ce parte vii, nu ţi se pare că ai intrat într-un oraş european, un oraş care înseamnă mult şi un oraş cu care cei care sunt de aici se mândresc. Timişoara nu are intrări… primenite. Are intrări care au fost lăsate în grija timpului. Acolo, timpul chiar şi-a făcut datoria şi a aşternut uitarea pe aceste porţi de intrare în Timişoara.
Porţi care nu arată cum ar trebui şi intrări care, cu un anumit effort, ar putea deveni unele cu adevărat europene. Intrările acelea de fier sau de beton au căzut pradă timpului şi aproape că urâţesc calea spre Timişoara, în loc să-i spună “bun venit” vizitatorului.
Deputatul Alin Popoviciu a colaborat cu studenţi de la o firmă timişoreană şi a pus la cale câteva modele de intrări în Timişoara, care să respecte istoria şi tradiţia oraşului de pe Bega.

“Orice intrare în oraş trebuie să spună câte ceva despre oraşul respectiv”
Au numărat 11 intrări şi le-au împărţit în principale, secundare şi terţiare. Pentru acestea au făcut proiecte de intrări care să combine mai multe elemente reprezentative în oraşul de pe Bega. “Intrările în oraş arată cum arată.
Nişte prieteni nemţi au venit şi au fost foarte miraţi. Sunt 11 intrări – principale, secundare şi terţiare. Calea Lugojului e una dintre cele mai importante artere. Din studiu a reieşit că şi Calea Şagului este o intrare deosebit de importantă, care va trebui să fie dezvoltată.
Dintre căile secundare studiate, au ajuns la concluzia că şi Calea Buziaşului e foarte importantă. Au dat o mare importanţă şi intrării dinspre Calea Torontalului.
Este un studiu aprofundat. Au spus că orice intrare în oraş trebuie să spună câte ceva despre oraşul respectiv – oraş verde, cetate, poartă spre Europa, oraş de cinci stele, oraş liber, oraş martir. Câteva dintre aceste lucruri trebuie să se afle la intrarea în oraş. Au găsit multe modele de intrare în oraş. Fiecare dintre aceste intrări semnifică ceva despre oraşul respectiv”, a spus deputatul Alin Popoviciu.

“Intrările importante trebuie semnalizate”
Se pot face intrări mai luminate, mai cu bun gust, care să reprezinte oraşul în care intri.
Cotidianul ZIUA de Vest chiar a tras un semnal de alarmă vizavi de aceste intrări în oraş, în urmă cu ceva timp. Studenţii de la firma cu care colaborează Popoviciu au făcut nişte proiecte de intrări destul de plăcute ochiului.
“Au făcut nişte variante, au lucrat cu toate intrările din oraş. Au o grămadă de poze cum arată intrările şi la ce s-au gândit ei. Au căutat toate stemele pe care le are Timişoara, stema Banatului. Intrările importante trebuie semnalizate”, mai spune Popoviciu. 

Dezbatere
Şi oamenii s-au pus la lucru şi au făcut nişte intrări care, deocamdată, îşi au locul doar pe calculator Un proiect de intrare din cele realizate de aceşti tineri reprezintă o structură făcută dintr-un zid de cărămizi, foarte bine luminat.
Un şanţ de apărare în jurul zidului să simbolizeze că Timişoara este o cetate. Se lucrează inclusiv la soluţia unde să fie amplasate aceste intrări în oraş şi dimensiunea acestei construcţii. Cu proiectele în mână, Popoviciu le va spune consilierilor locali din partidul din care face parte – PD-L să le prezinte ca proiect în plen.
“O să fac o propunere prin consilierii noştri locali şi să existe inclusiv o dezbatere pe tema aceasta. Am găsit deja două firme care sunt dispuse să contribuie financiar la realizarea acestor lucrări. Nu este un lucru foarte complicat. Se poate realiza cu foarte puţini bani”, spune Popoviciu. La o estimare fugitivă, o asemenea intrare ar costa cam 20.000 de euro.

Comentarii

comentarii