Acasă Eveniment Vor să stopeze migraţia medicilor

Vor să stopeze migraţia medicilor

DISTRIBUIȚI

Printre ţările alese de medicii români amintim: Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Germania, Irlanda, Olanda, Canada, Belgia, Austria, Portugalia sau Cipru
Salarii de mizerie, condiţii de muncă foarte grele, lipsa infrastructurii spitaliceşti şi a perspectivelor de viitor au determinat migrarea din vestul ţării a sute de medici în ţările bogate ale Uniunii Europene, din 2007, de când România a devenit membru al UE. La nivel naţional, pe an, peste 1.000 de medici solicită de la Colegiul Medicilor din România certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate. “Nu-i poate menţine aici numai dacă schimbă legea salarizării unice. Din păcate, pleacă să lucreze în străinătate medicii şi asistentele foarte bune. Dacă nu ştii să te comporţi cu personalul, se întâmplă aşa ceva. De exemplu, de la noi, de la Bega, au plecat o groază de fete bune. Asistentele şefe fac presiuni asupra personalului şi ameninţă că sunt sute la uşă care aşteaptă. De unde asta?”, a spus Veronica Roth, preşedintele de sindicat din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Va fi introdus rezidenţiatul pe post, de tip B

Printre ţările alese de medicii români amintim: Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Germania, Irlanda, Olanda, Canada, Belgia, Austria, Portugalia sau Cipru. Salariu de 2.000 de lire pe săptămână, program flexibil şi asigurarea cazării şi a mesei – asta oferă spitalele din Marea Britanie medicilor români care vor să lucreze în Regat, în asistenţa medicală clinică şi de urgenţă. Aici, nici la jumătate nu ajunge salariul. Migraţia medicilor şi a asistentelor din spitalele a pus pe jar Ministerul Sănătăţii (MS), care încearcă acum să ia măsuri pentru stimularea medicilor, pentru a rămâne în ţară şi va elabora un Plan naţional de resurse umane.  „Planul naţional de resurse umane face parte din Programul de guvernare. Ştiu că nu putem soluţiona de pe o zi pe alta problema plecării medicilor, dar este de datoria MS să ofere o perspectivă pe termen mediu şi lung celor care s-au dedicat acestui domeniu. Un prim pas pe această cale este şi introducerea din nou, în acest an, a rezidenţiatului pe post, de tip B, prin care medicii vor putea fi atraşi spre spitalele mai mici, în afara centrelor universitare” – a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Şapte directori la Judeţean

Procesul de descentralizare este considerat, în acest moment, una dintre soluţiile de eficientizare a sistemului sanitar, din punct de vedere financiar şi organizatoric. Fiindcă anul acesta se preconizează a fi unul dintre cei mai dificili, autorităţile medicale vor să ia măsuri de eficientizare în sistem, care vor fi resimţite de către angajaţi, dar peste care se va putea trece printr-un dialog permanent. Nu se pune problema disponibilizărilor în rândul personalului medical şi aşa deficitar, dar se va face descentralizarea spitalelor până în 1 iulie şi se doreşte un parteneriat între autorităţile sanitare şi sindicate. “Am avut un dialog eficient cu reprezentanţii Sanitas. Ne dorim pentru anul 2010 un parteneriat cu toţi reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, deoarece vom trece un an greu din punct de vedere financiar. Există multe specializări medicale neacoperite şi nu se pune problema concedierilor sau a demiterilor. În ceea ce priveşte personalul administrativ, am mai spus-o şi cu alte ocazii că analizăm în această perioadă situaţia şi acolo unde găsim o creştere semnificativă nejustificată de personal vom avea discuţii cu sindicatele şi conducerile unităţilor sanitare pentru a lua unele măsuri”, a declarat Cseke. Un prim pas este reducerea numărului de directori. “Mi se pare o măsură bună reducerea numărului de directori, fiindcă se duc o groază de bani acolo. Numai la noi, la Judeţean, avem 7 directori. Toţi au salarii mari”, a spus Veronica Roth.

Comentarii

comentarii