Acasă Actualitate „Vorpark”, povestea a patru cvartale în care se găsesc unele dintre cele...

„Vorpark”, povestea a patru cvartale în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase imobile din Timișoara

DISTRIBUIȚI
Meciul de fotbal dintre ASU Politehnica Timisoara si Metaloglobus Bucuresti, contand pentru etapa a 14-a a Ligii 2 pe Stadionul Stiinta din Timisoara, sambata 12 noiembrie 2022. SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAXFOTO

Al doilea număr al revistei Heritage of Timișoara poate ajunge, de acum, în biblioteca oricărui pasionat de istorie și povești ale capitalei Banatului. Tema lui este „Vorpark”, termen poate necunoscut pentru unii dintre timișoreni. Cu siguranță însă, mulți dintre ei au auzit de Parcul Poporului, de Sinagoga din Fabric sau de CET Centru. 

Toate sunt situate în acea parte a Timișoarei în care, în secolul al XIX-lea, a existat „parcul din față”. 

Sau Vorpark. Zona este delimitată astăzi între Piața Romanilor la vest și Parcul Regina Maria la est, iar la sud de bulevardul 3 august 1919. În sud se află atât de puțin interesantul CET Centru, însă, cândva, pe acolo trecea un braț al Begăi. 

Heritage of Timișoara – Vorpark spune povestea a patru cvartale în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase imobile din Timișoara. 

Revista este despre aceste clădiri, despre oamenii care le-au construit și le-au locuit, dar și despre poveștile din spatele lor. Atmosfera sfârșitului de secol XIX este recreată cu răbdare și știință, în urma unei documentări temeinic făcute, cu detalii culese din arhive sau din comunitate. Cititorul va regăsi în paginile revistei și două editoriale semnate de două personalități care nu mai au nevoie de prezentare: dr. arh. Mihai Opriș și Getta Neumann. 

În cele două numere de până acum ale revistei am acoperit câte o părticică din Elisabetin și Fabric, vin la rând, firesc, Cetatea și Iosefinul. 

Comentarii

comentarii