Acasă Actualitate “Vreau să fiu expulzat din România!”

“Vreau să fiu expulzat din România!”

444
DISTRIBUIȚI

De 3 ani protestează în faţa prefecturii
Prefectul Mircea Băcală l-a primit pe Zaharie Lusciuc – cel care protestează de mult timp în faţa Palatului Administrativ – în audienţă
Stă de mult timp în faţa Prefecturii Timiş. Trecătorii îl ştiu, personalul din prefectură şi consiliul judeţean îl ştiu. Are trei pancarte în mână scrise în diferite limbi. Protestează de vreo trei ani şi este o prezenţă nelipsită din faţa acestei instituţii. Însă aproape nimeni nu ştie de ce protestează, ce vrea el, de ce este nemulţumit. La protestele ce au loc din când în când în faţa instituţiei apare şi el, cu aceleaşi trei pancarte. Puţini îl bagă însă în seamă. Totuşi, nu renunţă. Este aproape zi de zi acolo. Atunci când mai oboseşte îşi sprijină spatele cu o mătură pentru a sta drept. Pacartele sunt trei, galbene şi cu multe cuvinte parcă încâlcite. A mai protestat şi în alte locuri dar în faţa prefecturii şi a consiliului judeţean (cele două instituţii sunt în aceeaşi clădire, ce a Palatului Administrativ) cel mai mult. E deja o prezenţă obişnuită. Când nu îl vezi acolo, la locul lui, ai parcă o stare de nelinişte. Chiar şi în zilele mai friguroase e acolo.

“Mi s-a spus că sunt nebun psihic. Dacă sunt aşa să mă scoată afară din România”
A fost tractorist la viaţa lui şi acum îşi cere drepturile pentru că spune că acestea nu îi sunt respectate. Este din zona Maramureşului dar spune că a trăit în zona Lugojului unde a avut o casă ce, spune acesta, I-a rămas de pe urma unei bătrâne pe care îngrijit-o şi i-a fost… confiscată. Este hotărât să meargă până la Bruxelles pentru a i se face dreptate. Prefectul l-a primit joi în audienţă pentru a vedea ce doreşte. Omul şi-a adus tolba cu acte şi a început să-i explice prefectului Mircea Băcală ceea ce vrea… Îl cheamă Zaharie Lusciuc, are o barbă mare şi multe probleme… ”Mi-au confiscat casa la Lugoj, pădurea. Pentru mine sunt legi de confiscare, pentru alţii de retrocedare. Am întreţinut bătrâna a cui a fost casa, am îngrijit-o. Mă duc în 10 dosare penale, nu mi se face niciodată dreptate. Vă rog să faceţi apel la domnul preşedinte, m-a arestat şi băgat la psihiatrie acum 2-3 ani. Mi s-a făcut buletin, nu mi s-a dat drept de vot. Vreau să fiu expulzat din România! Nu mă încadrez în nici un drept al omului din România. Am trimis la Ambasada Ucrainei o scrisoare cu acte care nu a ajuns. Le dă foc la scrisori, nu le convine ce scrie, scriu de persecuţii. Mi s-a spus că sunt nebun psihic. Dacă sunt aşa să mă scoată afară din România”, cere Lusciuc, protestatarul tăcut din faţa prefecturii.

Gazele… radiabile şi… persecuţia…
A prezentat acte, unele de mână, altele asupra cărora prefectul a avut îndoieli… Prefectul a spus că va discuta cu conducătorul localităţii Traian Vuia unde acesta spune că are teren şi se va verifica şi situaţia caei… Omul s-a mai liniştit puţin. Are o rază de speranţă… A fost respins de atâtea ori şi din tot istoricul său pe care-l povesteşte alene reiese că a avut parte numai de procese defavorabile şi de refuzuri. “Sunt 35 de ani de când sunt persecutat de securitate şi poliţie. Mi s-a luat teren, casa de la Lugoj, Toţi mă persecută, toţi mă resping. Să mă expulzeze din România. Am cerut să mi se facă hotărâre de expulzare. Nu am nici un drept. Ce scriu nu mi se ia în considerare, nici un drept. M-o trecut poliţia fals că am trăit în Canada. Mi s-a făcut o gaură în beci şi mi s-au băgat gaze radiabile. A fost gazat parchetul jos. Unde-i legea? Se respectă sau nu? La toate ministerele am umblat”, spune omul.

“Efectiv suferă, poate-i alinăm durerea”
Zaharie Lusciuc îşi ia pancartele împăturite frumos şi pleacă din biroul unde prefectul l-a ascultat. Cel mai probabil va reveni, din nou, tot acolo, în faţa prefecturii… Prefectul a privit circumspect unele acte prezentate de om şi se va hotărî în zilele următoare ce e de făcut în acest caz. “Nu sunt specialist, dar parcă testamentul bătrânei cu casa este scris de el, acelaşi scris şi fraze. Omul este paşnic, este dreptul lui să demonstreze, să se manifeste în acest fel. Am să mă consult. O să mă consult şi am să mă gândesc să chem o salvare, poate-i fac bine. Efectiv suferă, poate-i alinăm durerea”, spune prefectul Mircea Băcală.

Comentarii

comentarii