Acasă Sănătate Vrei să afli dacă suferi de depresia sau de alte tulburări mintale?...

Vrei să afli dacă suferi de depresia sau de alte tulburări mintale? Vino la Spitalul Județean Timișoara, luni, marți și miercuri

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale 2022, 10 octombrie, pe parcursul a trei zile, începând de luni, în intervalul orar 8 – 17,  în ambulatoriul Spitalului Județean Timișoara, cabinetele de psihiatrie desfășoară o acțiune de screening cu intenția de a identifica, în stadiu precoce, depresia, anxietatea și alte tulburări mintale.

Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu desfășurat în parteneriat cu alte spitale din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara.

„S-a modificat ritmul în care ne trăim viața, se depune efort crescut pentru aproape orice și rămâne foarte puțin timp pentru a ședea cu noi înșine, pur și simplu. Ritmul de dinainte conținea rutine construite în timp, poate cu efort, omul se obișnuise cu ele, erau ca niște ancore. Aveam puncte stabile în întâlnirile cu prietenii, cu familia, la cumpărături, poate chiar și pentru produsele consumate. Și, dintr-odată acestea s-au modificat sau au dispărut. În acel moment o parte din noi a devenit confuză și, fără să știm, am ridicat bariere. Inconștient voiam să ne protejăm însă barierele ne-au pervertit sistemul relațional, dinamica familială, comportamentul. Nu este nimeni vinovat pentru că nu știm ce înseamnă să stabilim bariere sănătoase în toate ariile vieții noastre.” declară dr. Simona Tămășan, medic primar psihiatru.

La cabinetul de Psihiatrie din Ambulatoriul  SCJU Timișoara, pacienții vin zilnic și cer ajutor specializat. Medicii spun că oamenii fac acest demers indiferent de evenimentele exterioare.

E adevărat că cele două componente, intern și extern, tind să acapareze deopotrivă preocupările de zi cu zi și în cele mai multe dintre situații de aici începe construcția unui comportament emoțional inadecvat însă reașezarea în propria viață se poate reînvăța.Sunt persoane ce au  potențial pentru  orientare și adaptare iar pentru cei care se simt vulnerabili  în a reface drumul sunt soluții pe care medicii le dezvoltă, la consultații, pas cu pas.

Omul are nevoie de siguranță. Este natural,  însă odată cu diluarea granițelor vechi se pierde și starea de siguranță și avem create, deja, precedente pentru nesiguranță, am pierdut persoane, case, contacte. Societatea, în ansamblul ei, suferă  din moment ce unii semeni aleg crima, suicidul. Practic anulezi instinctul de supraviețuire după ce, prin diferite alegeri, acțiuni,  l-ai pervertit. E un proces întreg până ajungi la actul final, extrem.  Da, sunt situații în care omul construiește intern și vine externul, prin diverse instrumente, și îi deconstruiește tot. E un fir narativ personal care se rupe și nu se mai zăresc posibilitățile – atenționează medicii specialiști de la SCJU Timișoara.

În situațiile în care simțim confuzie sau pur și simplu nu mai știm incotro să mergem,  medicii recomandă să cerem ajutor. Să  spunem ce avem nevoie, să reluăm legătura cu ceilalți, să ne descoperim autentici, onești. Când ceri ajutor ești pe jumătate salvat! Contactul social este foarte important. Fizic sau telefonic, dialogul cu semenii te ajută să îți regăsești locul. Nu ești singur, asta e sigur!

Un alt palier comportamental  dezechilibrat este cel al sincerității practicată dintr-un mecanism de apărare bolnăvicios.  A fi sincer nu înseamnă a fi autentic. Autenticitatea vine odată cu recunoașterea experiențelor trăite care te-au adus la un rezultat, la o soluție concretă. Sinceritatea, în doze nepotrivite,  poate fi doar o revărsare a propriilor probleme în exterior, fără a dori neapărat soluții. Poate că o redeschidere către cei mai în vârstă și experiența lor de viață ar ajuta.  Segmentul  acesta al familiei  este  o țesătură de lecții, de înțelepciune, de soluții sănătoase. Una dintre temerile pacienților, des invocată la cabinet  este inadecvarea cu cerințele crescute ale urbanizării pe care le percep drept abrupte și  generatoare de marginalizări.

Sunt prezenți profesioniști – medici psihiatri și medici rezidenți de psihiatrie ce vor interacționa cu toți cei care au nevoie de servicii de sănătate, altele decât cele psihiatrice – mai explică medicii psihiatri.

Pentru persoanele identificate cu risc de a dezvolta o tulburare psihică, se vor face evaluări complexe și recomandări  de tratament în structurile  de profil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii