Acasă Sănătate Vrem chirurgie vasculară la Arad!

Vrem chirurgie vasculară la Arad!

DISTRIBUIȚI

Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei.

Dr. Mircea Popițiu, clinica Popițiu Praxis, bv. 16 decembrie nr. 53 Timișoara, inițiatorul petiției, a explicat că aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces.

Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore. O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, de asemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces.

Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțin grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.

Pacientul vascular este unul fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă post-operator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuiesc tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia.

Chirurgia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată în primul rând de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice.

Pacientii cu probleme vasculare din Arad si zonele alaturate sunt trimiși la Timișoara pentru a fi tratați și se pierd ore bune care pot duce la amputație de membru sau chiar decesul pacienților. În România trăiesc circa 3.350.000 persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500.000 de persoane.

”Actualmente în Spitalul Județean din Arad există un compartiment de Chirurgie Vasculară, cu 10 paturi în Clinica de Chirurgie Generală și este un singur chirurg vascular angajat, dr. Mircea Alexa, însă este nevoie de o echipă de minim 2 chirurgi vasculari pentru operațiile de chirurgie vasculară.

Așadar această petiție are rolul de a convinge autoritățile locale, conducerea spitalului și a Clinicii de Chirurgie Generală să scoată la concurs un post de chirurg vascular pentru a se putea implementa un serviciu funcțional de chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Arad”, a concluzionat dr. Mircea Popițiu, care poate fi contactat la tel: 0727.115.139. Petiția poate fi semnată aici:

https://www.petitieonline.com/vrem_chirurgie_vasculara_la_arad?fbclid=IwAR05-bTwobME-eGBC6Xzz9o-f0UWrPJy2OjDM34rEZiMoT2EUr2QSz18V90#form

 

 

Comentarii

comentarii