Acasă Actualitate Workshop internațional în domeniul cercetării genomului uman și al bioinformaticii la UVVG...

Workshop internațional în domeniul cercetării genomului uman și al bioinformaticii la UVVG Arad

DISTRIBUIȚI

În perioada 14-18 noiembrie 2022 a avut loc, la sediul Fundației Universitare „Vasile Goldiș” din Arad – filiala Satu Mare, cel de-al doilea WORKSHOP INTERNATIONAL în domeniul cercetării genomului uman și al bioinformaticii.

În cadrul workshop-ului au fost prezentate proceduri de colectare a probelor de sânge, protocoale de extracție și cuantificare a ADN-ului, cu aplicații practice, protocolul de secvențiere a ADN-ului, prezentarea bazei de date secvențiate și instrumentelor bioinformatice de lucru elaborate în cadrul proiectului.

Scopul proiectului constă în stabilirea unei baze active și sustenabile de colaborare în cercetarea din domeniul biomedical în România și Ucraina. Pe parcursul proiectului, 23 de cercetători din ambele țări derulează un studiu de cercetare pe un eşantion ce include 300 de probe de sânge colectate de la voluntari-persoane adulte voluntare care locuiesc de o parte și de alta a frontierei româno-ucrainiene (județele Satu Mare și Maramureș și regiunea Zkarpattia).

Pe baza unui protocol, respectând principiile eticii în cercetarea științifică, inclusiv protejarea datelor personale, se realizează extragerea ADN, analizarea și apoi secvențierea acestuia. Rezultatul concret al proiectului va consta într-o bază de date online privind genomul uman în Carpații Orientali, extrem de valoroasă pentru cercetătorii și profesioniștii din domeniul medical, cu implicații în domeniul unor politici de cercetare și inovare de care să poată beneficia cetățenii din ambele țări.

De asemenea, se vor publica trei lucrări elaborate de cercetătorii proiectului care vor contribui la o mai bună înțelegere a riscului îmbolnăvirilor genetice în regiune și la furnizarea de instrumente de medicină personalizată în cadrul serviciilor medicale locale.

Evenimentul este parte a proiectului „Parteneriat pentru cercetarea genomului uman în Ucraina și România”, (2SOFT/1.2/48) finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, implementat în parteneriat de Universitatea Națională din Uzhhorod (Ucraina) și Fundația Universitară „Vasile Goldiș” Arad – filiala Satu Mare (România). Valoarea totală a proiectului este de 299.960 Euro (1.475.473,244 lei), din care 269.460 Euro (1.325.446,794 lei), reprezintă sprijinul financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene. Bugetul Fundației Universitare „Vasile Goldiș” Arad filiala Satu Mare este de 150.000 Euro (737.835 lei) din care 15.000 Euro (73.783,5lei ) reprezintă contribuția proprie.

Rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci: „În  dublă calitate, de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Stat din Uzhhorod, și de Rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, doresc să felicit toți partenerii implicați în acest proiect extrem de important pentru domeniul biomedical din România și Ucraina. Mă bucură faptul că am reușit să implementăm un astfel de proiect de anvergură, chiar și în perioada de restricții, menținând calitatea la nivel înalt. Mulțumim cercetătorilor, oamenilor de știință, profesorilor și tuturor celor implicați în acest proiect pentru profesionalism, dedicație și implicare.”

Comentarii

comentarii