Acasă Actualitate Primăria Timișoara și Spitalul Municipal pierd finanțări pe bandă rulantă și se...

Primăria Timișoara și Spitalul Municipal pierd finanțări pe bandă rulantă și se dezinformează între ele

DISTRIBUIȚI

Noi posibile nereguli privind pierderea unor sume substanțiale pentru Spitalul Municipal Timișoara, din cauza proastei gestionări a proiectelor cu finanțare europeană sau externă de către administrația Fritz și conducerea spitalului timișorean ies la iveală.

Cadrele medicale ale spitalului trag un semnal de alarmă vizavi de pericolul de a pierde finanțări importante. Într-un memoriu trimis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Sănătății – Direcția de Implementare și Monitorizare a PNRR și către Corpul de Control al Ministrului Sănătății, cei de la municipal acuză o iminentă reziliere a contractelor de finanțare și blocajul administrativ al proiectelor europene ale SCMUT.

“Vă adresăm prezentul memoriu pentru a vă semnala situația critică cu care se confruntă Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (SCMUT) din cauza blocării implementării proiectelor europene de către actuala conducere, ceea ce pune în pericol finanțările nerambursabile deja obținute și afectează grav dezvoltarea infrastructurii medicale.

  1. Iminenta reziliere a contractelor de finanțare

Lucrările care nu vor fi finalizate până la termenul impus de PNRR vor trebui finanțate exclusiv din bugetul local, care nu poate susține aceste cheltuieli. Astfel, spitalul risca:

  • Pierderea fondurilor nerambursabile obținute;
  • Atrageri de penalități financiare, destabilizând situația economică a spitalului;
  • Reducerea semnificativă a oportunităților viitoare de accesare a fondurilor europene;
  • Declinul infrastructurii medicale, cu efecte negative asupra pacienților și personalului SCMUT.
  1. Blocajul administrativ generat de conducerea SCMUT

Din decembrie 2024, proiectele sunt blocate, iar salariile angajaților implicați în aceste proiecte continuă să fie plătite fără ca aceștia să poată desfășura activități concrete. Blocarea deciziilor de către managerul SCMUT, Dr. Flavia Zara, în colaborare cu mentora sa, prin amânări nejustificate și refuzul unui dialog constructiv, a dus la o paralizare instituțională.

Această atitudine sfidătoare a generat:

  • întârzieri semnificative în proiecte vitale pentru pacienți și personalul medical;
  • Pierderea fondurilor nerambursabile;
  • Penalizări financiare substanțiale pentru spital;
  • Periclitarea imaginii SCMUT ca instituție medicală de referință.

Deși echipa Centrului de Dezvoltare și Finanțare Europeană (CDFE) a muncit neobosit pentru implementarea acestor proiecte, conducerea actuală a ales să blocheze progresul, punând în pericol atât rezultatele obținute, cât și viitorul instituției.

III.     Proiecte blocate și riscuri de reziliere

Compartimentul CDFE a atras proiecte cu o valoare cumulativă de peste 198 milioane lei, dintre care:

  1. Șansă la viață prin dezvoltarea infrastructurii medicale în Ambulatoriul SCMUT – PNRR, Componenta 12: achiziție SPECT CT (4.750.000 lei fără TVA) blocată din cauza neaprobării lucrărilor aferente, nu mai are echipa de implementare, întrucât actele adiționale de prelungire a contractului nu au fost aprobate, de asemenea actele adiționale de prelungire a contractelor cu furnizorii de echipamente nu au fost aprobate, acest fapt conducând automat la încheierea acestora înainte de predarea echipamentelor si a plaților aferente .
  1. Lucrări de reabilitare pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon – PNRR, Componenta 5: ordinul de începere neaprobat din septembrie 2024.
  2. Digitalizarea activității SCMUT – PNRR, Componenta 7: contract semnat, dar blocat în demararea efectivă.
  3. Creșterea capacitații de reacție a SCMUT la IAAM – PNRR, Componenta 12: autorizație emisă, dar achiziția lucrărilor de execuție neaprobată.
  4. Extinderea secției de neonatologie – PNRR, Componenta 12: proiect cu risc major de reziliere.
  5. Solicitări urgente

Având în vedere impactul devastator al blocării proiectelor asupra SCMUT, vă solicităm următoarele:

  1. Intervenția urgentă a Ministerului Sănătății pentru deblocarea proiectelor.
  2. Dispunerea unor verificări și sancțiuni privind inacțiunea managerială.
  3. Asigurarea continuării proiectelor PNRR prin soluții administrative rapide.
  4. Protejarea investițiilor deja realizate și a personalului implicat în proiectele europene”, au scris cei de la Spitalul Municipal Timișoara în memoriul adresat ministerului dezvoltării și ministerului sănătății.

În noiembrie 2024, Adriana Deaconu, manager de proiect la Direcția Incubator de Proiecte a Primăriei Timișoara trimitea o notă către Flavia Baderca (Zară), managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

“În baza HCL nr.473/2022 a fost încheiat acordul de parteneriat încheiat între Municipiul Timișoara și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara în vederea depunerii și implementării proiectului

„Lucrări de reabilitare pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon prin creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile a complexului de clădiri Clinicile Noi din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara” cu finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta 5 – Valul Renovării.

Proiectul se implementează în perioada 24.01.2023 – 07.02.2025 în baza Contractului de finanțare nr. 9135/ 24.01.2023 semnat între Municipiul Timișoara, în calitate de Lider al Parteneriatului, și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de coordonator de reformă. Conform Acordului de Parteneriat, atribuțiile și responsabilitățile cu privire la realizarea obiectivului de investiții cad în sarcina Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în calitate de Partener de Proiect.

Având în vedere obținerea Autorizației de Construire și elaborarea Proiectului tehnic, inclusiv graficul de execuție a lucrărilor, în data de 10.09.2024 a avut loc ședință cu toți factorii implicați pentru implementarea proiectului, în care s-au discutat toate probleme întâmpinate pentru demararea execuției lucrărilor.

Prin adresa emisă de către echipa de implementare a Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara nr.26001/10.09.2024, a fost comunicat către conducerea SCUMT demararea execuției lucrărilor pentru proiectul „Lucrări de reabilitare pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon prin creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile a complexului de clădiri Clinicile Noi din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara”, iar prin procesul verbal nr.27268./24.09.2024 a fost predat amplasamentul către executant.

Ținând cont că, durata de execuție a lucrărilor este de 17 luni, iar durata de implementare a proiectului se poate prelungi până în data de 30.06.2026, vă rugăm să inițiați toate demersurile necesare emiterii ordinului de începere a lucrărilor pornind de la graficul de execuție atașat astfel încât să poată fi desfășurat și actul medical în condiții optime, conform contractului de execuție nr.11/05.01.2024”, a transmis managerul de proiecte al primăriei.

În 12 decembrie 2024, managerul spitalului, Flavia Baderca (Zară) trimitea un răspuns celor de la primărie. Răspuns care însă nu rezolva problema de fond și conține și niște inexactități, la care vom reveni.

“Subsemnata Prof.Univ.Dr.Habit. Flavia Zară, în calitate de manager al SCMUT vă solicit sprijinul pentru a face demersurile necesare în vederea prelungirii valabilității contractului de finanțare nr. 9135/24.01.2023 a proiectului: “Creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile a complexului de clădiri Clinicile Noi din cadrul Spitalului Clinic Municipal Timișoara”, care se încheie la data de 24.01.2025, până la durata termenului maxim.

În justificarea cu privire la necesitatea prelungirii valabilității acestuia și neemiterea Ordinului de începere a lucrărilor vă transmitem următoarele:

– În perioada februarie – aprilie 2023 a avut loc procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare, contract semnat în aprilie 2023 cu SC Fabrica de Poiecte

– În mai 2023 a fost predată documentația tehnico-economică de către SC Fabrica de Proiecte Direcției de Specialitate din cadrul PMT, documentație care a fost aprobată în 30.05.2023 prin HCL 228;

– În perioada iulie 2023 – ianuarie 2024 a avut loc procedura de achiziție proiect tehnic cu detalii de execuție, asistență tehnică din partea proiectantulu și pe parcursuI derulării lucrărilor și execuție lucrări

– În ianuarie 2024 s-a emis ordinul de servicii de proiectare și în 12.02.2024 s-a dispus sistarea ordinului de începere a serviciilor de proiectare, până la obținerea avizului de la Direcția Județeană de Cultură

– În 22 iulie Direcția Județeană de Cultură a emis avizele de specialitate

– În august 2024 s-a semnat PV recepție a documetației tehnice

– În septembrie 2024 a fost semnat PV de predare a amplasamentului liber de sarcini

– În lunile următoare s-a încercat realizarea unui grafic de lucrări care să permită și funcționarea spitalului, acesta fiind un spital de urgență pe specialități unice; în clădirea care face obiectul proiectului funcționează multe secții care trebuie mutate în așa fel încât lucrările ce se vor efectua în clădire să afecteze cât mai puțin actul medical. De aceea sunt discuții cu constructorul pentru etapizarea lucrărilor

– În plus, proiectul de față nu intervine asupra sălilor de operație și a Secției ATI de la etajul 2 al clădirii a căror reabilitare face obiectul unui alt proiect în derulare, prin urmare se urmărește coordonarea lucrărilor în cele 2 proiecte și etapizarea activităților în așa fel încât să nu fie necesar să închem secțiile respective de mai multe ori, încercând să lucrăm în paralel pe etajul respectiv.

Prin urmare, vă solicităm sprijinul în prelungirea contractului până la durata maximă, execuția lucrărilor fiind de 17 luni, ne putem încadra astfel în termenul maxim de finanțare. Se vor semna acte adiționale cu constructorul și se va stabili un grafic de lucru în așa fel încât activitatea secțiilor să fie minim perturbată, apoi vom da ordinul de începere a lucrărilor până 31.12.2024”, a fost răspunsul managerului de la Spitalul Municipal.

Ce s-au omis sunt câteva chestiuni esențiale. În răspunsul, managerul spitalului, Flavia Baderca (Zară) menționează că va da ordinul de începere a lucrărilor până pe 31 decembrie 2024 și că execuția lucrărilor va fi de 17 luni. În realitate, încă nu s-a dat drumul investiției, iar acum problema e că timpul real rămas, de 16 luni, nu acoperă durata contractului… de 17 luni, așa cum e el prezentat în proiect și în contractul inițial, adică iunie 2026, ca să fie timp pentru toate procedurile legale, inclusiv cele de încheiere a proiectului.

O altă problemă este că echipa de proiecte a spitalului a fost desființată, iar în locul acesteia, Flavia Baderca (Zară) a adus o echipă de “specialiști” în proiecte rurale, care lucrează individual, dar într-un grup de interese. Coincidență, ei apar sub umbrela unui grup de acțiune locală din… comuna Coșteiu, județul Timiș!

Mai mult, deși amplasamentul a fost predat către constructor în toamna lui 2024, totul a fost blocat după intrarea în scenă a Florentinei Radu, director general la Administrația pentru Sănătate și Educație a primăriei și președinte al CA-ului spitalului municipal, iar constructorul nu a mai putut avansa deloc.

“Știu despre acel memoriu trimis la București. Vestea bună este că am mai semnat încă 4 proiecte noi. Referitor la echipa de proiecte, după plecarea foștilor mei colegi, am apelat la niște cunoștințe care au experiență în astfel de proiecte europene. Precizez că nu sunt angajații spitalului, ei fac voluntariat”, a declarat Flavia Baderca (Zară).

Comentarii

comentarii