Acasă Actualitate Zaharia Pereş, protopopul Timişoarei, a pregătit 100 de perechi de ghete noi...

Zaharia Pereş, protopopul Timişoarei, a pregătit 100 de perechi de ghete noi pentru copii, în ajun de Sfântul Nicolae

DISTRIBUIȚI

Bucuria darurilor care ajung, de obicei, în ajunul Sfântului Nicolae la cei mici, a sosit în acest an mai devreme pentru 100 de copii ai Parohiei Dacia-Cetate din Timişoara, care au primit, duminică seara, câte o pereche de ghete noi şi un pacheţel cu dulciuri.

Sunt copii care provin din familii cu dificultăţi financiare, unele cu mai mulţi copii minori, a căror situaţie este actualizată permanent de parohul bisericii ortodoxe Dacia-Cetate, protopopul Timişoarei, Zaharia Pereş.

“Prin acţiunea noastră, am dorit să preîntâmpinăm sărbătoarea Sfântului Nicolae şi să ne gândim că dacă marele Ierarh Nicolae a fost unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai vremii sale, imaginea lui nu s-a oprit doar la acele timpuri, ci a trecut peste sute de ani. Astfel, acum putem vorbi despre faptele Sfântului Nicolae care se răsfrâng peste veacuri şi care aduc multor copii bucuria de a primi un mic dar, în preajma sărbătorii. Mulţi dintre copiii care au primit aici o pereche de încălţăminte aşteaptă cu nerăbdare să le aşeze la fereastră în ajunul sărbătorii şi să găsească în ele, a doua zi, dulciuri. Avem 100 de perechi de ghete, fiecare fiind identificată prin numele copiilor, pentru că deja cunoaştem familiile care au nevoie de ajutor”, a declarat, pentru AGERPRES, părintele Zaharia Pereş.

Părintele protopop nu ştie exact vârstele celor mici care au primit în dar încălţămintea, ci doar numărul de la pantofi, cuprins între 29 şi 39, “ceea ce înseamnă că vor fi încălţaţi copii cu vârste cuprinse între patru ani până la 13 ani”.

Acţiunea “100 de ghete pentru copii, de Moş Nicolae” a fost iniţiată de preotul Zaharia Pereş în urmă cu o lună, la apelul său răspunzând credincioşi ai parohiei, unul dintre ei, Gabriel Beregszaszy, donând 30 de perechi de ghete de firmă.

Tradiţia spune că Sfântul Nicolae aduce daruri pe care le pune în ghetele celor mici, dar bunătatea Marelui Ierarh este legată şi de un moment din viaţa acestuia, în care a aflat că un tată, din cauza sărăciei şi greutăţilor pe care le avea, dorise să-şi dea fetele să ajungă într-o latură a păcatului. Sfântul Nicolae, ştiind aceste lucruri, s-a dus cu trei pungi de galbeni şi le-a aruncat peste gardul casei bărbatului şi, astfel, fetele nu au ajuns în lumea păcatului, fiind salvate din sărăcie, povesteşte părintele protopop.

“Este prima pereche de ghete noi pe care le încalţă copilul. Până acum, purta doar pantofi vechi, pe care îi primea de la alte familii cu copii cărora pantofii le rămâneau mici”, spunea una dintre mamele care aştepta să primească ghetele pentru copii.

“M-a impresionat unul dintre copii, căruia îi erau ghetele noi ceva mai mari. L-am poftit să-şi aleagă altă pereche, potrivită, dar el a spus: ‘Nu vreau mai mici. Le păstrez pe acestea, ca să le am şi anul viitor’. Sunt copii care ştiu greutăţile vieţii. Dacă cel puţin unul dintre aceşti copii va spune, când se joacă, pe stradă, ‘Aceştia sunt papucii primiţi de la biserică’, înseamnă că strădania noastră nu a fost în zadar. Mai avem o familie în care mama naşte zilele acestea cel de-al nouălea copil”, a punctat Zaharia Pereş.

Odată cu aceste daruri, s-au auzit şi primele colinde de Crăciun, care se vor stinge în praznicele Bobotezei.

Comentarii

comentarii