Acasă Actualitate Zeci de de timișoreni de toate vârstele au participat la marea sărbătoare...

Zeci de de timișoreni de toate vârstele au participat la marea sărbătoare a Sânzienelor, pe malul Begăi

DISTRIBUIȚI

Distracție mare duminică, 24 iunie, de la ora 18.00, pe malul canalului Bega, în Parcul Uzinei din Timișoara. Zeci de timișoreni de toate vârstele au venit la marea sărbătoare a Sânzienelor și pentru a marca Ziua Internațională a Iei. Cu acest prilej, cei prezenți au putut admira frumoase ii românești unele vechi chiar de 200 de ani.

Doamnele, în frunte cu cel mai activ europarlamentar român, Maria Grapini, organizatoarea evenimentului, au stat în iarbă și au împletit coroane de sânziene, apoi le-au pus pe cap celor prezenți. Pentru ca sărbătoare să fie completă au avut loc și o expoziție de ii, făcută de Casa Doinelor de la Orțișoara, și una de păpuși adusă de Nelu Roșca, președintele Asociația Culturală “Nicolae Ursu” din Șanovița. După ce  s-a jucat Hora Unirii în aplauzele celor prezenți în jurul stâncilor din parc, s-a dat drumul la muzica populară. Doamnele au adus prăjituri și sucuri și i-au servit pe cei prezenți. Grapini a venit cu plăcinte făcute cu mâna ei, acasă. La final a fost aleasă și cea mai frumoasă Dragaică. Alături de europarlamentar au fost Asociația Femeilor Antreprenor, Asociația Seniorilor și tinerii umaniști.

De ce Maria Grapini a organizat această frumoasă sărbătoare foclorică, dar și creștină, într-un parc? “Am preferat să desfășurăm Ziua Internațională a Iei și Sânzienele sau Dragaica în Parcul Uzinei, din zona Dorobanți, fiindcă Timișoara nu înseamnă numai centru. Toate evenimentele au loc numai în zona centrală. Trebuie să facem ca tot orașul, inclusiv cartierele mărginașe, să simtă sărbătoarea. Am făcut această frumoasă manifestare câmpenește pentru că Ziua Iei coincide cu Sânzienele și am zis că este indicat să facem un “atelier” pe iarbă și printre flori să împletim coronițe și să ne amintim de copilărie. Nu am vrut să fim într-o sală între patru pereți, ci să fim deschiși către toată lumea, să fim în natură”, a explicat cel mai reprezentativ europarlamentar român, Maria Grapini.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Deși sunt asociate Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Sânzienele erau considerate ca fiind reprezentări fitomorfe (florile de Sânziene) și divinități antropomorfe. Sânzienele erau apreciate a fi niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui sau divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Comentarii

comentarii