Acasă Eveniment Zeci de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Timişoara

Zeci de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Facturile la căldură ale timişorenilor vor scădea în următorii ani
Societatea de termoficare a Timişoarei, SC Colterm SA, a depus un proiect privind finanţarea din bani europeni unor lucrări de reabilitare a sistemului de termoficare din Timişoara ce ar avea ca rezultat reducerea poluării în oraşul de pe Bega.

Proiectul a fost aprobat, astfel că, foarte probabil, Colterm va beneficia de o finanţare de aproximativ 70 de milioane de euro după ce contractul de finanţare va fi semnat. Suma cuprinde bani europeni, obţinuţi prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu 2007-2013, Axa prioritară 3, bani de la Guvern, dar şi o contribuţie de 14 milioane de euro din bugetul local al Timişoarei. Banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Timişoara, astfel încât realităţile de aici să se conformeze standardelor de mediu impuse în Europa. Astfel, ar fi reduse emisiile de gaze în atmosferă, fiind redus totodată şi consumul energetic în procesul de furnizare a căldurii către populaţie. Astfel, în viitor, investiţia s-ar resimţi şi prin scăderea facturilor plătite de timişoreni pentru căldură. Concret, urmează să fie reabilitate centralele termice şi reţeaua de distribuţie a energiei termice.
„Este vorba de aproximativ 70 de milioane de euro, din cunoştinţele mele este cel mai mare proiect câştigat în Timişoara şi în Timiş pe fonduri ale Uniunii Europene, am obţinut o finanţare care se referă la tot ceea ce înseamnă reabilitarea, atât pe CET Sud, cât şi pe CET Centru, a tuturor echipamentelor care se referă la mediu. Toate aceste chestiuni trebuie făcute, conform normelor UE, până undeva în anul 2014. Noi, împreună cu un alt oraş din România, am reuşit să accesăm rapid aceşti bani, durata de implementare a proiectului este de doi ani şi jumătate, iar finalitatea va însemna un mediu mult mai sănătos pentru timişoreni şi reabilitarea unei părţi din reţeaua de termoficare a oraşului”, spune unul dintre cei doi viceprimari ai Timişoarei, Sorin Grindeanu.

Creşte preţul de producţie

Până când lucrările de reabilitare demarează şi emisiile vor fi reduse şi pierderile de energie termică vor scădea, se întâmplă altceva la Timişoara. Consilierilor locali li se propune spre aprobare un proiect de hotărâre ce vizează ajustarea preţurilor locale la energia termică livrată de către SC Colterm SA. Mai exact, se propune aprobarea noului preţ final de producere, transport şi distribuţie a energiei termice livrate populaţie în Timişoara, asta după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice au avizat acest lucru. Astfel, preţul de local de referinţă pentru energia termică, începând cu 1 ianuarie 2010, ar fi 173,01 lei/Gcal, faţă de 162,62 lei/Gcal cât era până acum. Reprezentanţii primăriei susţin că preţul de facturare nu va fi modificat.

 

Comentarii

comentarii