Acasă Cultura Zeci de poeți în grai bănățean și interpreți de folclor se reunesc...

Zeci de poeți în grai bănățean și interpreți de folclor se reunesc la 30 de km de Timișoara. Iată de ce?

DISTRIBUIȚI

Festivalul Marius Munteanu, editia a II-a, va avea loc, duminică 2 octombrie 2022, de la ora 13.00, la Domeniile Murani, în județul Timiș, la 30 de minute de Timișoara.

Vor participa 13 poeți în grai bănățean, printre care se află și primarul din Săvârșin, Ioan Vodiceanu, și Petru Chira din Chișoda Giroc, dar și mai mulți interpreți de folclor, în frunte cu Elena Jurjescu Todi din Timișoara.

Invitat va fi și ansamblul de dansuri Datina din Giroda.

Ampla manifestare este organizată de Asociația culturală Acasă la Murani și de Asociația pentru vorbirea bănățeană Domeniile Murani.

Prezentatoare va fi Diana Urzică

Marius Munteanu s-a născut în 1920 localitatea bănăţeană Murani, dar a locuit în Timişoara încă din perioada gimnaziului și a trecut la cele veșnice în 2005.

Vreme de şase decenii, între anii 1936 şi 2005, Marius Munteanu a susţinut, cu deosebit talent, creaţia poetică scrisă şi rostită în grai bănăţean dând o strălucire fără egal unei direcţii unice în istoria literaturii române – literatura dialectală, existentă doar în Banat – direcţie care, prin Marius Munteanu şi prin creaţia sa deosebit de valoroasă, a dobândit în ultimii 15 ani o largă audienţă în Banat şi o recunoaştere pe plan naţional.

De asemenea, a fost şi un important susţinător al valorilor culturale şi morale ale poporului român împotrivindu-se prin mijloace literare şi jurnalistice dictaturii comuniste, având de suferit pentru aceasta.

Marius Munteanu a iubit foarte mult Timişoara unde a activat permanent fiind un adevărat model pentru majoritatea jurnaliştilor timişoreni, emisiunea „Gura satului” de la Radio Timişoara fiind cunoscută şi apreciată în toată zona de emisie a radioului, bucurându-se de o remarcabilă audienţă.

Prin întreaga sa activitate literară şi profesională s-a preocupat în mod special de susţinerea şi perpetuarea graiului bănăţean şi a culturii populare specifice Banatului – explică Enciclopedia României enciclopediaromaniei.ro.

 

Comentarii

comentarii