Acasă Actualitate Zeci de rotarieni din Timișoara au participat la Promenada inimilor în Parcul...

Zeci de rotarieni din Timișoara au participat la Promenada inimilor în Parcul Copiilor

1435
DISTRIBUIȚI

Cluburile Rotary din Timişoara au organizat “Promenada inimilor”, duminică 1 octombrie, în Parcul Copiilor, proiect coordonat de prof. univ. dr. Dan Gaiţă, directorul Fundaţiei Române a Inimii și past-president Clubul Rotary Timișoara.

Evenimentul s-a desfăşurat sub titulatura “Rotary, Inima Mea” cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii (29 septembrie!). Cu acest prilej, prof. univ. dr. Dan Gaiță, a explicat: “Sărbătorim Ziua mondială a inimii la nivelul Societății Române de Cardiologie și al Fundației Române a Inimii din 2009, iar astăzi, manifestarea are loc în 30 de orașe. Suntem la a cincea ediție și vectorul principal de organizare îl reprezintă cluburile Rotary din Districtul 2241, care include orașe din România și din Moldova. A fost decizia fiecărui oraș să aleagă ziua când să marcheze evenimentul. Formatul este unic: să există o zonă de promenadă a inimilor după model suedez, lansat cu zeci de ani în urmă în Suedia. Trebuie să există o zonă marcată în centrul orașelor, cu aprobarea primăriei, unde să fie celebrată sănătatea cardio-metabolică. Obiectivul este să arătăm că, deși bolile cardio-vasculare sunt foarte frecvente, în proporție de 80% sunt prevenibile, iar acest fapt ține de fiecare dintre noi, de modul în care avem grijă de noi înșine, mâncând sănătos, făcând mișcare zilnic, nefumând, dar și urmând un control periodic la medicul curant. Duminică 1 octombrie, încheiem manifestările prilejuite de Săptămâna inimii cu Promenada inimilor, organizată de rotarienii din Timișoara și din întreaga țară”, a spus dr. Gaiță.

Timișorenii care vor să facă această plimbare zilnică o pot face în Parcul copiilor sau în orice parc din oraș. Este de ajuns o mișcare pe jos de 30 de minute în aerul curat, nepoluat. Obiectivul programului „Promenada inimilor” este acela de a încuraja persoanele de toate vârstele să facă mișcare, ca parte importanta a preventiei cardiovasculare. La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă.

Comentarii

comentarii