Acasă Actualitate Zeci de sârbi din vestul țării au participat la ritualul din Ajunul...

Zeci de sârbi din vestul țării au participat la ritualul din Ajunul Craciunului și au aprins badnjak-ul – un trunchi de stejar, simbol al începutului

DISTRIBUIȚI

Comunitatea sârbă din Timişoara sărbătoreşte, luni, Ajunul Crăciunului pe rit vechi, iar zeci de credincioşi au aprins badnjak-ul în curtea bisericii sârbe din centrul oraşului. Este vorba de un trunchi de stejar, care arde, ca simbol al unui început.

Zeci de sârbi au participat la ritualul din Ajunul Craciunului, la Timişoara. Mai întâi a avut loc o slujbă religioasă la biserica aflată în Piaţa Unirii din Timişoara. Apoi, cei mai mici au cântat colinde în timp ce adulţii au aprins focul. Cu toţii au aruncat boabe de grâu în foc, pentru ca asupra familiilor lor să se abată belşugul.

Potrivit credinţei, cu cât flăcările sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.

Badnjak-ul, în fapt trunchiuri de stejar, simbol al începutului, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din Banat.

Vreme de trei zile, sârbii de pe întreg cuprinsul Banatului vor petrece alături de familie şi de cei dragi sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătoreşte în 13 ianuarie.

Și sârbii din Arad respectă tradițiile sărbătorilor de Crăciun după stilul vechi. Zeci de credincioşi s-au adunat în această seară, în Ajun de Crăciun, la Biserica ortodoxă sârbă din Gai, gata să înceapă sărbătoarea. Conform tradiției, în fața bisericii a fost aprins un foc mare din lemnul unui stejar. Sârbii spun că astfel tot răul din anul care a trecut trebuie să dispară. Mai mult, focul purifică și le dă putere credincioșilor adunați să colinde. Conform tradiției, sârbii țin postul Crăciunului și în Ajun.

După slujba bisericească, credincioșii au primit fasole bătută. Pentru a învinge frigul aspru, ei au băut țuică fiartă și vin fiert.

După ce stejarul aprins  a ars complet, credincioșii au pornit spre case, dar s-au oprit pe drum pentru a-și colinda prietenii.

La finele lunii, în 27 ianuarie, sârbii au încă un motiv de petrecere, îl cinstesc pe Sfântul Sava, cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Comentarii

comentarii