Acasă Eveniment Zeci de tone de deșeuri descoperite la frontieră în ultimele zile, între...

Zeci de tone de deșeuri descoperite la frontieră în ultimele zile, între care haine și încălțăminte uzate aduse din Polonia

373
DISTRIBUIȚI

Poliţiştii de frontieră bihoreni împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Bihor au depistat un camion încărcat cu aproximativ 16 tone de deșeuri constând în îmbrăcăminte și încălțăminte, încărcate într-un TIR venit din Polonia. Și poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu rutier, cantitatea de 21 de tone deșeuri plastice care urmau să ajungă în țara noastră. De la începutul anului aproximativ 3.700 tone de deşeuri au fost oprite de la intrarea în România.

Într-un comunicat transmis de Poliția de Frontieră, oamenii legii informează că în data de 11.06.2021, în jurul orei 07.50, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean polonez, în vârstă de 43 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoțire a mărfii, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate de la o societate din Polonia, pentru o firma din România.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu îmbrăcăminte și încălțăminte uzate, dar acestea erau de fapt deşeuri în greutate totală de 15.920 de kilograme. De asemenea, în urma verificărilor s-a stabilit faptul că pentru întreaga încărcătură transportată, șoferul automarfarului nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul de deşeuri.

De asemenea, în data de 10.06.2021, în jurul orei 09.20, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul asupra unui ansamblu rutier, care era condus de către un cetățean bulgar, în vârstă de 53 de ani.

Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, cantitatea de 21.210 de kilograme deșeuri din plastic, care fuseseră încărcate de la o societate comercială din Grecia și aveau ca destinație o altă societate din județul Ilfov.

În anul 2021, au fost identificate 65 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, pentru care, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale. Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.700 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sau sticlă ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

Comentarii

comentarii