Acasă Cultura Zilele Culturale Maghiare 2019 – patru zile în Piața Libertății și în...

Zilele Culturale Maghiare 2019 – patru zile în Piața Libertății și în Piața Victoriei Timișoara

821
DISTRIBUIȚI

Zilele Culturale Maghiare 2019 vor începe, joi 26 septembrie, cu o mare gală, la Opera Timișoara, de la ora 19.00, unde vor participa atât invitați din Ungaria, cât și din România, în frunte cu primarul Nicolae Robu și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Noutatea acestei ediții este tema ”Mediul”.

Pe lângă faptul că ambalajele utilizate -pungi, pahare etc. – nu vor mai fi din plastic și vor fi reciclate, vor avea loc și dezbateri privind mediul și alte evenimente, pe probleme de climă.

De asemenea, manifestarea se va desfășura în Piața Victoriei și în Piața Libertății și va avea 120 de standuri, dintre care 20 cu mâncare și alte produse alimentare tradiționale maghiare.

”Anul acesta ne extindem mai mult Piața Libertății unde vom avea corturi și o scenă mai mică, dar și la Facultatea de Muzică vom avea fel și fel de manifestări culturale. Anul acesta vom fi trei zile acolo”, a spus Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara și președintele Asociației Bastion, organizatoarea Zilelor Culturale Maghiare la Timișoara.

Vineri sâmbătă și duminică vor avea loc marile concerte în Piața Victoriei.

Această ediție vine după succesele extraordinare de care s-au bucurat în 2016 şi 2017 și 2018 Zilele Culturale Maghiare de la Timișoara (ZCM). 

Astfel, organizatorii ZCM propun un nou eveniment de anvergură, care are ca scop promovarea culturii maghiare și totodată a multiculturalității. 

Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, organizatorii doresc ca ZCM să familiarizeze cetățenii cu cultura minorității maghiare. 

De asemenea, festivalul contribuie şi la promovarea Timişoarei din punct de vedere cultural, economic şi turistic. În fiecare zi vor fi 15 -20 de manifestări cultural artistice și gastronomice în Piața Victoriei și în Piața Libertății din Timișoara.

Anul acesta activitățile și tarabele se extind mult mai mult, sunt din ce în ce mai mulți doritori să participe la festivitate.

”Este o mare bucurie pentru noi că putem organiza o asemenea importantă manifestare culturală la Timișoara. Pot spune că ne este adusă la picioare o mini Ungarie prin tot ce însemnă tradițional unguresc, cum ar fii: mâncare tradițională, aici se include langoșul mare, kurtos kalacs, bere artizanală, inclusiv berea Csiki, vinuri specifice ungurești și multe alte gustări tradiționale sau tombole”, a spus Tamas Peter.

Comentarii

comentarii