Acasă Actualitate Zilele Dovleacului Kikinda 2019 – cea mai frumoasă sărbătoare din Serbia. Mergeți!

Zilele Dovleacului Kikinda 2019 – cea mai frumoasă sărbătoare din Serbia. Mergeți!

2310
DISTRIBUIȚI

Consulatul General al Serbiei la Timișoara, Primăria Kikinda și Uniunea Sârbilor din România au făcut invitația către bănățeni, luni 16 septembrie, din Piața Victoriei din Timișoara, de a merge la cea mai mare și frumoasă sărbătoare – Zilele Dovleacului 2019 – din țara vecină și prietenă Serbia.

Este vorba de-a 34-a ediție, care se desfășoară, între 19 și 22 septembrie, eveniment tradițional organizat anual încă din anul 1985 în centrul cochetului oraș bănățean Kikinda, o comunitate pentru care pentru care dovleacul înseamnă mai mult decât o banală plantă. 

”Adresăm invitația tuturor cetățenilor din Timiș, din Banat și din România de a merge și a petrece în weekend la Zilele Dovleacului 2019 – declarată cea mai frumoasă sărbătoare din Serbia”, a fost mesajul lui Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara, luni 16 septembrie, de la restaurantului Lloyd din Piața Victoriei Timișoara.

”Vă invităm la marea petrecere Zilele Dovleacului, ediția a 34, care va ține patru zile….”, a fost mesajul primarului Kikindei, luni 16 septembrie.

Povestea spune că, pe vremuri de demult, pentru a descrie cât de netedă este câmpia pe care s-a așezat Kikinda, oamenii spuneau: „Urcă-te pe un bostan și vezi toată Kikinda și întreg Banatul”. 

Evident că ludaia, cum îi spun bănățenii dovleacului, este tema centrală a acestui eveniment special organizat anual la Kikinda, dar sărbătoarea dovleacului este însoțită de expoziții de artă plastică cu tema ”Fructele toamnei”, diferite ateliere de creație, competiții sportive, spectacole folclorice și concerte de muzică ușoară, un mare târg cu roadele toamnei și cu produse de tot felul și, bineînțeles, zeci de tarabe cu bunătăți culinare tradiționale sârbești și bănățene. 

Un alt moment de mare interes ale evenimentului este competiția pentru cel mai mare, cel mai greu și cel mai lung dovleac.

La concursul dovlecilor participă cultivatori din toată Serbia, din Ungaria și tot mai mulți agricultori din România. 

Cel mai mare dovleac jurizat până acum la Zilele Dovleacului a câștigat ediția de acum trei ani, având o greutate de 507 kilograme. Dovleacul care deține recordul de lungime de până acum a fost prezentat la competiția din 2017, având o lungime de 294,50 de centimetri.

 În fiecare an, semințele celor mai mari, mai grei sau mai lungi dovleci care câștigă concursul de la Kikinda sunt oferite în mod gratuit doritorilor, pentru a fi cultivate.

Semințele sunt trimise întâi pentru tratament la Institutul din Backi Petrovac, iar în martie sunt distribuite celor interesați să își perfecționeze abilitățile de reproducere.

Pe lângă semințe, doritorii primesc un scurt ghid. Semănatul începe în aprilie, rezultând o plantă cu un singur fruct care trebuie mutată cu atenție.

Dacă anul trecut, vedeta de pe scena din centrul orașului Kikinda a fost Lepa Brena, anul acesta, cea de a 34-a ediție a Zilelor Dovleacului o are cap de afiș pe Dragana Mirković, o altă mare artistă din țara vecină.

În acest an va avea stand la marea sărbătoare și Uniunea Sârbilor din România.

Consului Vladan Tadic a mulțumit autorităților române că punctul de trecere a frontierei de la Nakovo-Lunga va fi deschis 24 din 24 de ore, pe perioada Zilelor Dovleacului 2019.

”De asemenea, mulțumim și Primăriei Timișoara care ne-a autorizat să organizăm această promovare a Zilelor Dovleacului în Piața Victoriei”, a fost mesajul lui Tadic.

Comentarii

comentarii