Acasă Actualitate Zilele prevenirii dezastrelor. Cât de pregătiți suntem pentru a preîntâmpina efectele lor?

Zilele prevenirii dezastrelor. Cât de pregătiți suntem pentru a preîntâmpina efectele lor?

DISTRIBUIȚI

„Zilele Prevenirii Dezastrelor”! Aceasta este o acțiune de informare și responsabilizare a comunității locale cu privire la diverse situații care ne pot pune viața în pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure și dispariții de persoane a avut loc la Mediaș în weekend-ul care a trecut. Evenimentul a avut ca scop creșterea gradul de conștientizare a măsurilor de prevenire a accidentelor și situațiilor neprevăzute.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Energia Inteligentă cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență care a pus la dispoziția vizitatorilor două laboratoare mobile de ultimă generație ce pot simula diferite situații de urgență, participanții fiind în același timp instruiți cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în aceste cazuri. Asociațiile Clubul Câinilor Utilitari și Lupus Fortis Mediensis au luat, de asemenea, parte la acțiune cu o serie de demonstrații de dresaj canin, sesiuni de conștientizare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare în situația unor dezastre, precum și exerciții ample de căutare în zona urbană și în mediul natural.

Dumitru Chisăliță, Președintele Asociația Energia Inteligentă:

„Asociația noastră a desfășurat în cei peste 6 ani de activitate, variate activități educative în diferite domenii precum energie, cultură, comportament responsabil sau prevenție a situațiilor care pot pune viețile oamenilor în pericol. Până în prezent au fost derulate programe precum: „Gazul natural – prieten și dușman”, „Implică-te: fii voluntar” și „Ziua pompierilor din România” cu scopul de a-i responsabiliza pe copii în folosirea gazului natural, de a preveni și combate incendiile si de a informa participanții cu privire la măsurile de prim ajutor în cazul unor astfel de accidente. Entuziasmul celor peste 800 de copii care au participat la aceste programe dar si rezultatele pozitive obținute ne-au determinat să ducem aceste acțiuni la un nivel avansat printr-un parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență care ne-au sprijinit în cadrul evenimentului „Zilele prevenirii dezastrelor” prin aducerea la Mediaș a două laboratoare mobile de ultima generație. Scopul acțiunii a fost acela de a instrui a comunitatea locală în ceea ce privește posibila apariție a unor situați legate de incendii, dezastre naturale, cutremure sau dispariții de persoane și măsurile de urgență care trebuie luate în aceste cazuri. Acțiunile noastre au găsit întotdeauna un partener de nădejde în Inspectoratul pentru Situații de Urgență cărora le mulțumesc pe această cale.”

Daniela Cîmpean, Președinte al Consiliului Județean Sibiu:

„Constat că, dincolo de un comportament ecologic, Asociația Energia Inteligentă abordează și aspecte ce țin de securitatea individuală și cea colectivă. Prevenirea oamenilor în legătură cu potențiale dezastre denotă grijă pentru comunitate și respect pentru viață. Îi felicit și am convingerea că demersul dumnealor va genera acel sentiment de unitate pe care oamenii îl au în fața marilor încercări!”

Ofițer specialist principal, locotenent Biziru Alexandru, Departamentului pentru Situații de Urgență, Direcția Generală pentru Protecție Civilă – Serviciul Coordonare și Implementare Cerințe de Reziliență:

„În scopul creșterii rezilienței societății, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin structurile aflate în coordonare, a demarat începând cu luna mai a acestui an un proces de pregătire a populației destinat educării în salvarea de vieți omenești în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit” și Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență. Cele două unități mobile de instruire, s-au deplasat și au staționat în diverse locuri din țară, pentru a forma o parte cât mai mare a populației în vederea dobândirii unei conduite preventive în cazul producerii unor situații de urgență și acordarea primului ajutor.

Caravana SMURD „Fii pregătit” este dotată cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor în cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor. Centrul Mobil pentru răspuns în situații de urgență conține echipamente inteligente ce simulează situații complexe, precum incendiile din locuințe, de asemenea, dispune de un pachet pentru condiții meteo extreme și poate simula în mod realist un cutremur și modalitatea în care acesta se percepe într-o locuință.

Numărul de persoane instruite, până la această dată, prin intermediul Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență a fost de 23.336 persoane iar prin intermediul Caravanei SMURD „Fii pregătit”  – 11.512 persoane.

Vlad Popescu, Director, Clubul Câinilor Utilitari:

„Clubul Câinilor Utilitari a participat timp de trei zile la evenimentul Zilele Prevenirii Dezastrelor, Mediaș. Alături de pompierii din Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” din județul Sibiu, am derulat demonstrații de dresaj canin si ample acțiuni de căutare și salvare în mediul natural și în dărâmături. Ne-am bucurat să vedem o colaborare strânsă între reprezentanții ISU și echipele canine prezente. Exercițiile de căutare s-au derulat în concordanță cu programul stabilit și și-au atins obiectivul – identificarea cu succes a tuturor persoanelor care au jucat rolul victimelor, de către echipele mixte formate din reprezentanții ISU Mediaș și voluntarii Clubului Câinilor Utilitari, ISU Timiș și Câinii SAR Gugulania Caransebeș. Multumim pentru invitație domnului Dumitru Chisăliță și Asociației Energia Inteligentă. Felicitări tuturor participanților și sperăm să ne revedem cât mai curând în activități similare.”

Oana Dumitrean, Specialist relații publice și comunicare, Muzeul Gazelor Naturale:

„Începând cu anul 2017 și până în prezent Muzeul Gazelor Naturale a organizat exerciții și diseminări pentru educarea comunității privind prevenirea dezastrelor împreună cu Detașamentul de Pompieri Mediaș, cu privire la folosirea responsabilă a focului și a substanțelor inflamabile și împreună cu Asociația Lupus Fortis Mediensis, pentru exercițiile de salvare-căutare a persoanelor dispărute. În această perioadă aproximativ 900 de elevi din cadrul instituțiilor de învățământ din municipiul Mediaș au participat la aceste acțiuni. Fiindcă feedbackul primit a fost unul cât se poate de plăcut iar rezultatul a fost cel scontat, suntem bucuroși să colaborăm împreună cu Asociația Energia Inteligentă și partenerii acestui eveniment, organizat în premieră la Mediaș.”

Evenimentul s-a de sprijinul partenerilor instituționali: Direcția Generala pentru Protecție Civilă prin Direcția Generală pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Sibiu, Asociația Clubul Câinilor Utilitari, Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Lupus Fortis Mediensis. Magazinele Pepco și Senic Mediaș au venit în ajutorul organizatorilor cu spațiul în care au fost amplasate laboratoarele mobile.

Cei interesați au luat parte cu mic cu mare la demonstrații pentru a putea fi pregătiți pentru orice situație neprevăzută care ar putea interveni și s-au arătat extrem de încântați de toate acțiunile derulate în cadrul evenimentului.

 

 

 

Comentarii

comentarii