Acasă Actualitate Zilele schimbării la faţă a sârbilor 2022! Peste 20 de scriitori sârbi...

Zilele schimbării la faţă a sârbilor 2022! Peste 20 de scriitori sârbi din șapte țări au ajuns la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Miercuri 17 august 2022, la Consulatul Serbiei de la Timişoara, strada Romulus nr. 4, a avut loc deschiderea festivă a celei de-a 29-a ediții a „Zilelor schimbării la faţă a sârbilor”, cea mai importantă manifestare literar-spirituală a diasporei din țara vecină și prietenă.

Sărbătoare amintește de Schimbarea la față a Domnului – minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea prin natura umană pe care și-a asumat-o.

Invitat special a fost Nicola Vujeic, laureatul premiului Marea Diplomă de Baziaș 2022.

Este a 29 ediție și se desfășoară pe relația Timișoara, mănăstirea Baziaș și Belobreșca. Cuprinde trei manifestări literare internaționale extrem de importante, o masă rotundă Matița Srpska, la care participă sârbii din România, de peste Dunăre din Serbia și din regiune, peninsula Balcanică.

Slavomir Gvozdenovici a explicat: ”Este o temă unde avem ce să spunem și ce să auzim, mai ales ce să spunem. Mă bucur că sunt aici prezenți reprezentanții mai multor instituții sârbești din România. Vom avea posibilitatea să ne confirmăm unii altora că această mare manifestare culturală rămâne una dintre cele mai importante evenimente literare ale diasporei sârbe. Festivaluri sunt multe, frumoase și mari, dar asta este numai al sârbilor din România și a sârbilor din aceste părți. Am avut oaspeți și de pe alte continente, inclusiv din Australia, SUA sau Canada. Avem azi, 17 august 2022, la Timișoara, peste 20 de autori din șapte țări”.

Evenimentele sunt organizate de Uniunea Sârbilor din România, fiind sprijinite de Guvernul României și de Consulatul Serbiei la Timișoara.

Tot în 17 august, dar de la ora 20.00, va avea loc o seară internațională de lectură la Grădina de Vară a Uniunii Sârbilor din Timișoara. Cu acest  prilej, Ștefan Bugarschi va avea un discurs special.

În 18 august, de la ora 21, la Baziaș, va avea loc o altă seară internațională a poeziei.

În 19 august, de la ora 12, se va desfășura masa rotunda Matița Srpscka și sârbii în România și în regiune. Citirea versurilor, la sediul Centrul Cultural Sârbesc Belobreșca.Belo

Sărbătoare amintește de Schimbarea la față a Domnului Isus Hristos – minunea petrecuta pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Să prin natura umana pe care a asumat-o. Evanghelistul Matei spune “Și a strălucit fata Lui că soarele, iar vesmintele Lui s-au făcut albe că lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că vesmintele Lui s-au făcut albe că zăpadă (Marcu 9,3).

Faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era “ca soarele”, iar Luca, vorbind despre vesmintele Sale, menționează că “erau că zăpadă”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci “zăpadă” nu a fost topită de “soarele” din El. Amintim că firea umană și dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit în Hristos. – explică crestinortodox.ro.

Programul complet:

Miercuri , 17. august 2022:

12.00 Sosirea participanților din România, Serbia și Europa la Casa comunității sârbe din  Timișoara;

12.30. Deschiderea oficială a evenimentului literar și spiritual Zilele Schimbării la Față a Sârbilor din România;

Întâlnire cu domnul Nikola Vujčić, laureatul premiului Marea diplomă de Baziaș, ,  și cu ceilalți participanți;

Discurs de bun venit în numele Consulatului General al R. Serbia la Timisoara;

Conferința de presă – Consulatul General al R. Serbia la Timisoara;

20.00    Seara internațională de literatură – Grădina de vară a

Uniunii Sârbilor din România; Discursul domnului Stevan Bugarschi

 

Joi, 18. august 2022

10.30                   Plecare spre Clisura Dunării

13.00                   Masa de prânz și cazare la Moldova Veche și Divici;

18.30                   Plecare spre mănăstirea Baziaș;

19.00                   Slujba la biserica Mănăstirii Baziaș

20.30         Discurs în numele Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timisoara;

Discurs în numele Matiței Srpska;

Decernarea  Marii diplome de Baziaș domnului Nikola Vujčić;

Discursul domnului Gojko Božović despre laureatul Marii diplome de Baziaș și cuvântul laureatului ; Participă Corul Bisericii Ortodoxe Belobreșca

21.00  Seara internațională a poeziei, cu participarea oaspeților și a gazdei Centrul cultural sârbesc „Sveti Sava“  Baziaș

 

Vineri, 19. august 2022

10.00   Sfânta Liturghie și tăierea colacului cu ocazia hramului bisericii;

12.00 Masa rotundă „Matița Srpska și Sârbii în România și regiune“;

Citirea versurilor – Centrul cultural sârbesc Belobreșca.

Comentarii

comentarii