Acasă Actualitate Zilnic, mii de șoferi depășesc limita de viteză prin Pasajul Michelangelo. Fritz,...

Zilnic, mii de șoferi depășesc limita de viteză prin Pasajul Michelangelo. Fritz, supărat că radarele au fost amplasate degeaba

DISTRIBUIȚI
mașian surprinsă cu 140 km/h sursă: Facebook/Dominic Fritz

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, deplânge încă o dată situația aberantă a radarelor din Pasajul Michelangelo care nu pot fi folosite pentru a amenda șoferii care depășesc viteza legală. Recent, viteza excesivă prin pasaj a produs și victime: doi tineri în vârstă de 19 și 20 de ani au decedat, iar alții doi, aflați în aceeași mașină, au ajuns în stare gravă la spital. În aceste condiții, edilul spune că depășirile limitelor legale de viteză în zonă nu sunt deloc rare, fiind înregistrate aproape 80.000 în ultimele 10 zile. Măsuri, însă, nu pot fi luate, pentru că cele șapte radare fixe ale primăriei nu pot fi folosite de Poliția Rutieră.

„Refuz să mai tac și să devin astfel complicele unui stat care ucide prin indolență. Ieri, doi tineri de 19 ani au murit într-un accident terifiant la Pasajul Michelangelo. Probabil șoferul a știut că indiferent de viteza cu care merge, nu va fi amendat. 78.796 de depășiri (!) ale limitei de viteză în ultimele 10 zile, în Pasajul Michelangelo. Asta au înregistrat radarele amplasate de Primărie acolo”, spune Fritz.

Acesta dă și un exemplu: cel mai „curajos” șofer a fost surprins de radarele primăriei trecând prin pasaj cu 140 km/h. Nu i-a suspendat nimeni permisul și nici măcar nu a fost amendat, pentru că acele imagini nu pot fi folosite de poliție. Acesta mai amintește că, atunci când primăria a trimis o serie de filmări poliției, s-a ales cu o anchetă chiar instituția, pentru că ar fi încălcat legile privind datele cu caracter personal.

„Mașina pe care o vedeți în fotografie practic a zburat prin pasaj cu o viteză de 140 km/h, la începutul acestei săptămâni. Nu l-a amendat nimeni pe șofer, nu i-a suspendat nimeni permisul de conducere. Circulă în continuare. Avem pozele cu numerele de înmatriculare pentru fiecare din cei peste 78 de mii de șoferi care au călcat agresiv pedala de accelerație. Ce facem cu ele? Nimic. Suntem obligați sa le ștergem după cel mult 30 zile, pentru că Poliția Rutieră nu le poate folosi. Anul trecut am trimis toate datele la Poliție. Rezultatul? O anchetă a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a cărei țintă e tot … Primăria (!). S-au apucat să cerceteze dacă am protejat destul datele personale ale șoferilor care nu respectă legea, dând aceste date poliției”, spune mai exact primarul.

În finalul postării, Fritz cere măsuri de la nivel central pentru reglementarea situației absurde: „Recunosc că uneori simt și eu că trăim în Absurdistan. Un stat care se vrea el însuși slab, cu frică să aplice reguli pentru toți și să-i sancționeze pe cei care pun viața celorlalți în pericol. Cer Poliției să găsească o soluție să folosească datele înregistrate de radare și să amendeze șoferii care pun în pericol vieți. Nu putem ignora la nesfârșit aproape 240.000 de depășiri ale vitezei lună de lună, într-un singur punct în Timișoara. Cer urgent Parlamentului și Guvernului să clarifice și să simplifice odată legislația și să includă drumurile municipale într-un sistem de radare fixe care pot trimite amenzi automat. Câți mai trebuie să moară ca să ieșim din aceasta impotență instituțională auto-impusă?”.

Comentarii

comentarii