Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura miercuri, 19.02.2025, între orele 14:00-15:00. Coloanele etnosculpturi ale artistului M.C. Donici vor rămâne în spațiul din fața bustului Brâncuși ( str. Oituz, lângă Facultatea de Arte UVT) o oră (fix!), pentru a le da trecătorilor prilejul de a sărbători, fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, Ziua Națională Constantin Brâncuși. Apoi, coloanele vor fi expuse la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara (bdul. Vasile Pârvan nr. 2) unde, la ora 16:00, va avea loc al doilea vernisaj al evenimentului.
”Brâncuși a simțit că trebuie să plece la Paris, în atmosfera fertilă a sfârșitului de sec. XX, pentru a realiza imposibila sinteză tradiție -modernitate. Descins din arhaismul culturii populare natale, el se desprinde repede din atmosfera eclectică, realizându-și sinteza în spiritul artelor noi. Aflată la ediția a X-a, ”Expoziția de O Oră” la bustul Brâncuși, de lângă Facultatea de Arte – Timișoara, afirmă cu 9 coloane, originile artei sculptorului prin compoziții ready-made din artefacte originale, în conceptul Etnosculptura. Expoziția Coloane se mută apoi în Biblioteca U. P. T., la ora 16:00, unde cele 9 etnosculpturi se adaugă Coloanei incerte de 20 de m, aflate în holul central, de la aniversarea de 100 de ani a Unirii din 1918!”, a explicat dr.arh. Mihai Donici.
Mihai Donici a inaugurat un amplu proiect estetic subsumat conceptului său de etnosculptură în 2012, cu expoziția ”Înainte de Brâncuși”, la galeria Triade. În acești 13 ani, programul său estetic s-a consolidat și manifestat în numeroase expoziții, în România și în străinătate. În 2023, la invitația Institutului Cultural Român din Budapesta, a promovat Timișoara – Capitală Culturală a Europei cu expoziția ”Înainte de BRÂNCUŞI előtt”, deschisă în capitala Ungariei chiar în ziua în care Timișoara își inaugura oficial programul CCE 2023. Timp de patru luni, în anul 2023, artistul M.C.Donici a expus în 20 de seri de joi consecutive câte 20 de etnosculpturi la monolitul metalic din fața Muzeului de Artă Timișoara. Cele 20 de expoziții ale acestui demers artistic reunite sub genericul ”Așteptându-l pe Brâncuși” au captat un interes public remarcabil și au avut un impact puternic în programul Capitalei Culturale Europene.
Ziua Națională Constantin Brâncuși este celebrată în fiecare an în 19 februarie. Legea prin care ziua nașterii lui Constantin Brâncuși a devenit sărbătoare națională a fost promulgată de președintele României în 2015. C O L O A N E: Ziua Brâncuși – Expoziția de O Oră, ediția a X-a, este un eveniment organizat de Asociația Culturală Arte-Factum.
Comentarii
comentarii