Acasă Cultura Ziua Culturii Naționale 2023, la cinema Victoria din Timișoara

Ziua Culturii Naționale 2023, la cinema Victoria din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Credeai că le-ai văzut pe toate? Cărți pe ecran! Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, cinema Victoria propune un weekend printre filme și cărți, din 13 până în 15 ianuarie.

Cărțile se vor găsi în foaierul cinematografului, la standul librăriei La Două Bufniţe, iar filmele inspirate din viețile sau operele unor autori români recunoscuți, pe marele nostru ecran.

Până atunci, miercuri, poți vedea, probabil pentru ultima dată, VÂRFURI ȘI ABISURI – drama despre dispariția alpinistului maghiar Zsolt Erőss, așa cum este trăită de soția lui, și CORSET – filmul în care împărăteasa Sissi ți se dezvăluie dintr-o perspectivă neconvențională.

Joi, FRATE ȘI SORĂ te lasă să înțelegi cât de complicate pot fi legăturile de sânge. Apoi, nu rata proiecția specială a filmului QUO VADIS, AIDA? – o dramă cutremurătoare despre masacrul din Srebrenica, văzut și de data aceasta prin ochii unei femei: Aida, locuitoare a orașului, sfâșiată între datoria de translator al trupelor ONU și rolul de soție și mamă care caută cu disperare să își protejeze familia.

Vineri începe programul CĂRȚI PE ECRAN, printr-o discuție relaxată, la un pahar cu vin, despre cum se întâmplă această transformare, cu @Cristina Chevereșan și Adina Baya, autoarele cărții POVEȘTI REGÂNDITE. DE LA CARTE LA FILM. Cu același subiect îl vom provoca și pe scriitorul și scenaristul Cezar Paul-Bădescu, care va fi alături de noi, prin conexiune online, vineri seara, după proiecția filmului ANA, MON AMOUR.

Sâmbătă, poveștile ne duc atât în câmpia Dunării, acolo unde se desfășoară MOROMEȚII 2, regizat de Stere Gulea, cât și la malul mării, în sanatoriul în care tânărul Max Blecher continuă să scrie, în ciuda tuberculozei osoase care îl imobilizează la pat, în ecranizarea romanului INIMI CICATRIZATE, realizată de regizorul Radu Jude.

Și, pentru că Ziua Culturii Naționale coincide cu 15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu, duminica o dedicăm poeților! Începem chiar cu marele EMINESCU și le propunem tinerilor noștri spectatori să-l redescopere printr-un spectacol interactiv cu actrița și povestitoarea Giorgiana Popan. Programul zilei este întregit de proiecția filmului ȘI ATUNCI, CE E LIBERTATEA?, adaptat după o nuvelă a Anei Blandiana, și de documentarul DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE, cu și despre excentrica poetă Nina Cassian.

 

Comentarii

comentarii