Acasă Cultura Ziua Culturii Naționale 2023! Săptămâna „Eminescu” la școlile din Liebling

Ziua Culturii Naționale 2023! Săptămâna „Eminescu” la școlile din Liebling

DISTRIBUIȚI

Prima săptămână de școală a lunii ianuarie 2023 a însemnat pentru copiii din Liebling un prilej deosebit  pentru a-l sărbători pe poetul Mihai Eminescu și a marca și Ziua Culturii Naționale.

Școlile din Liebling, Iosif și Cerna au fost gazdele unor manifestări destinate omagierii poetului național. Educatoarele și profesoarele au încercat să-l aducă pe Eminescu aproape de copii, prin lectură și recitare din creația sa, prin expoziții de carte și audiții atât de melodii pe versuri de Eminescu, cât și de versuri recitate de mari actori români.

Săptămâna a debutat cu șezătoarea literară „Eminescu și Ipoteștii”, realizată de elevii clasei a V-a B  cu sprijinul prof. Nicoleta Mărghitaș, care i-a atras pe elevi, aceștia exprimându-și  curiozitatea  față de povestea vieții marelui poet. Au urmat, zilnic, lecturi și recitări din lirica eminesciană, din care amintim doar câteva poezii, precum: Rugăciune, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Revedere, Mai am un singur dor, Somnoroase păsărele sau Luceafărul , ateliere de desen și arte plastice, vizionare de filme dedicate poetului.

Această  săptămână cu Eminescu a făcut posibilă o mai bună cunoaștere a vieții și creației poetului  la aceasta contribuind învățătoarele Anca Florentina Titerlea, Corina Simon, Maria Mania, coordonate de către prof. Mihaela Constantin, director adjunct, consilier educativ.

“Omagierea „poetului nepereche” (G. Călinescu) ne aminteşte despre ceea ce înseamnă perfecţiunea în artă, în general, şi în literatură  în special. Şi pentru că misiunea noastră, ca dascăli, este aceea de a transmite  generaţiilor pe care le creștem dragostea pentru frumos, tradiţie și cultură, dorim să-i îndrumăm pe copii, încă de la cea mai fragedă vârstă,  prin labirintul creaţiei eminesciene.  Cunoscând viața poetului, precum și creația eminesciană, copiii sunt inițiați  într-o valoroasă lume artistică, având posibilitatea să se exprime artistic – la nivelul lor – și să ne impresioneze prin imaginaţia şi puterea lor creatoare. Mihai Eminescu este un izvor nesecat, care a pătruns în mentalitatea şi simţurile celor ce vorbesc şi scriu româneşte. Suntem bucuroşi că putem să îi aducem şi în acest an un omagiu ca semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru tezaurul lăsat”, a mărtutisit prof. Mihaela Constantin.

 

Comentarii

comentarii