Acasă Actualitate Ziua Culturii Naționale, marcată la CJ Timiș

Ziua Culturii Naționale, marcată la CJ Timiș

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, personalități ale vieții culturale, sociale și militare din Timiș, Iași și București, poeți, publiciști, jurnaliști, critici de artă, iubitori de Eminescu, dar și reprezentanți ai justiției s-au reunit, luni 15 ianuarie 2024, în Sala Revoluției a Consiliului Județean Timiș pentru o triplă manifestare.

A fost o întâlnire de suflet, iubire și simțire românească, prilejuită de sărbătoarea culturii naționale și a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul “nepereche al neamului românesc și reperul nostru de identitate națională și legitimitate oriunde am fi pe această planetă”.

Cu acest prilej, a fost prezentat proiectul cultural internațional ,,Eminescu, un vis în așteptare”.

Dumitru Buțoi, președintele Asociației Cultural Umanitare ,,Luceafărul de Vest”, a spus că acesta este un obiectiv de anvergură europeană, iar la prima ediție au fost peste 150 de participanți.

Ampla manifestare culturală, aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a fost inițiată și organizată de Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest” Timișoara.

Cu acest prilej, s-au acordat diplome pe secțiuni de reprezentare (roman, poezie, proză religioasă, epigramă), sub semnul geniului eminescian.

“Sunt premii simbolice, fiindcă suntem o asociație săracă”, a spus Buțoi, care a amintit că de Eminescu se poate vorbi oricând și oriunde. “Poetul este contemporanul nostru cu care ne mândrim”.

Scriitorul Petru Mihai Dolângă a adăugat:

 “Se spune că trebuie să îi dai Cezarului ce e al Cezarului, dar să îi dăm și lui Eminescu ce e a lui Eminescu. El este marele poet național al limbii române, îndumnezeit universal”.

Ce-a de-a doua parte a evenimentului a fost un periplu jurnalistic ce a unit România la în capitala Banatului: Iași-București-Timișoara.

“O prietenie ce rezistă în timp și de care veți mai auzi…”, a atenționat Buțoi.

 

În sala Revoluției a CJT, a avut loc și o dublă lansare de carte, sub genericul „Colocviile TeleMoldova Plus – Lumea și noi”, editura Detectiv Literar, prin ferventul Firiță Carp.

„Dincolo de cuvinte” de Pavel Abraham și „Libertatea de a fi – Povara normalității” de Petru Frăsilă.

Au luat cuvântul prieteni ai autorilor.

Ziua Culturi Naționale s-a încheiat cu un subiect tratat serios de Consiliul Judeţean Timiş, prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP).

Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Pavel Abraham, a adus în discuție două teme principale:

Consolidarea actului de justiție în România printr-o cuplare a activității avocatului și detectivului particular în sistemul judiciar și prevenirea și asistența dependenților de droguri în sistem european.

S-au abordat aspecte de noutate privind necesitatea perfecționării sistemului judiciar, privind specializarea activității instanțelor de judecată, introducerea și promovarea conceptelor de justiție restaurativă și justiție terapeutică, organizarea și funcționarea comunităților terapeutice, prevenirea și combaterea consumului de droguri în penitenciare.

Au luat cuvântul specialiști din sistemul judiciar, avocați, ofițeri din sistemele de autoritate, procurori, judecători, comandanți de penitenciare, cadre didactice universitare.

În final organizatorii au mulțumit pentru bunăvoință conducerii Consiliului Județean Timiș.

Comentarii

comentarii