Acasă Cultura Ziua Dramaturgiei Maghiare, la Teatrul Maghiar de Stat Timişoara

Ziua Dramaturgiei Maghiare, la Teatrul Maghiar de Stat Timişoara

1013
DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara începe Stagiunea 2017 -2018 cu o premieră după un text al dramaturgului maghiar Görgey Gábor intitulat „Wiener Walzer”. Acesta va fi montat de Szász Enikő și va fi prezentat pe scena Sălii Studio, joi 21 septembrie, de la ora 19, de Ziua Dramaturgiei Maghiare.

Piesa scrisă în anii 1970 nu promite doar o oră de momente amuzante, ci pune și întrebări serioase despre probleme morale foarte actuale în zilele noastre. De ce suntem în stare în numele interesului personal? Până unde putem merge pentru a evita consecințele unei întâmplări nefericite? Cum putem dovedi că suntem nevinovați dacă toate circumstanțele ne sunt împotrivă? Cine poate să-și păstreze principiile în situații critice?

Regia semnată de Szász Enikő este o încununare a activității sale îndelungi în cadrul trupei Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Tragi-comicul spectacolului rezultă din îmbinarea fină a comicului de situație și tragicului destinelor individuale.

Pe lângă cei șase actori ai trupei timișorene – Kiss Attila, Borbély B. Emilia, Tar Mónika, Molnár Bence, Aszalos Géza și Mátyás Zsolt Imre, spectacolul ne prezintă și doi artiști invitați pentru două roluri-cheie din spectacol. Balázs Éva a lucrat mulți ani ca actriță a trupei Tompa Miklos a Teatrului Național din Târgu Mureș, fiind profesoară la Universtiatea de Arte, iar Bicskei Istvan, actor din Voivodina, a jucat pe mai multe scene din Europa, de la Subotica până la Paris. Momentan este în trupa Teatrului Csokonai din Debrecen, Ungaria.

Universul vizual al spectacolului a fost creat de Giliga Ilka (costume) și Albert Alpár (decor), dramaturgia e semnată de Orbán Enikő, iar mișcarea scenică a fost coreografată de către Baczó Tünde. Cea de-a  doua reprezentație va avea loc sâmbâtă, 23 septembrie, de la ora 18 în cadrul Zilelor Maghiare Timișorene. Spectacol este tradus la cască în limba română. Biletele costă 12 lei, respectiv 6 lei cu reducere și se pot achiziționa de la casieria din str.Alba Iulia nr.2 între 16:00- 19:00.

Comentarii

comentarii