Acasă Actualitate Ziua Eroilor 2024. Mitropolia Banatului: ”Joi, clopotele bisericilor vor fi trase în...

Ziua Eroilor 2024. Mitropolia Banatului: ”Joi, clopotele bisericilor vor fi trase în semn de veșnică pomenire a eroilor!”

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului atenționează că, de praznicul Înălțării Domnului, Ziua Eroilor 2024, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, credinţa creștină şi ţară.

În ziua de joi, 13 iunie 2024, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire.

Pomenirea eroilor români la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Prin credința, curajul și jertfa lor, eroii români au contribuit la consolidarea conștiinței și demnităţii naționale, afirmate concret prin dobândirea independenței, realizarea unităţii statului și apărarea constantă a libertăţii în istoria poporului nostru.

Manifestările din acest an vor începe la ora 09:00, la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei și Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Oficialitățile vor fi întâmpinate cu onoruri militare, iar Imnul Național al României va fi intonat.

De la ora 09:05 la 09:20, va avea loc slujba de pomenire și depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori. Apoi, de la 09:25, vor continua ceremoniile la Monumentele Eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial și la Monumentele Eroilor sovietici, sârbi, germani și francezi.

Între orele 09:35 și 09:55, se vor depune din nou coroane și flori, urmate de defilarea gărzii de onoare. În paralel, între 09:30 și 12:00, se va desfășura Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului la Catedrala Mitropolitană.

La ora 11:59, clopotele vor răsuna în toate lăcașele de cult din Timișoara, marcând momentul solemn al Zilei Eroilor. Manifestarea  va continua de la ora 12:00, la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane, din centrul orașului.

Comentarii

comentarii