Acasă Actualitate Ziua Europeană pentru Viață Independentă: experiența Fundației Pentru Voi Timișoara

Ziua Europeană pentru Viață Independentă: experiența Fundației Pentru Voi Timișoara

262
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Europene pentru Viață Independentă, unde a fost analizată problematica angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități, Laila Onu a prezentat experiența Fundația Pentru Voi Timișoara, care din 1999 derulează programul de angajare sprijinită destinat persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Laila Onu susține că acesta este un subiect de actualitate în condițiile modificării repetate a articolului 78 alin.3 din Legea 448, cel care reglementează Unitățile Protejate. Actualmente, sunt autorizate 134 de UP în care sunt angajate 547 de persoane cu dizabilități, adică o medie de 4 pd pe UP. Indicatorii de succes ai politicilor publice în acest domeniu sunt numărul de persoane cu dizabilități angajate și numărul de persoane cu dizabilități severe și grave angajate.

Scopul unității protejate este de a crea oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități severe, care nu se pot angaja pe piață liberă a muncii. De aceea, în legislație trebuie incluse prevederi care să încurajeze angajarea în UP a persoanelor cu gradul 1 de handicap. Altfel, persoanele cu autism, sindrom Down, dizabilitate intelectuală vor rămâne în continuare exclușii între excluși!

 

Comentarii

comentarii