Acasă Actualitate Ziua Imnului, sărbătorită anul acesta în Piața Libertății. Distanțare fizică atât între...

Ziua Imnului, sărbătorită anul acesta în Piața Libertății. Distanțare fizică atât între militari, cât și între oficiali FOTO

836
DISTRIBUIȚI

Pe 29 iulie, în Piața Victoriei, a fost organizat un ceremonial dedicat Zilei Imnului Național al României. În contextul pandemiei de COVID-19, militari și oficialii au respectat regulile de distanțare fizică și au purtat măști pe toată durata manifestației.

Momentul a început cu ceremonialul religios, oficiat de preoții militari ai Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal”, în frunte cu Radu Bogdan. Singurul oficial care a ținut o cuvântare a fost subprefectul Mircea Băcală.

„Ziua Imnului Național este o sărbătoare pentru toți românii și un prilej de întărire a simbolurilor naționale și manifestare a respectului pentru moștenirea lăsată de înaintași. În 1998, ziua de 25 iulie a devenit Ziua Imnului Național. «Deșteaptă-te, române!» a fost ales imn național imediat după revoluția din 1989, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, imnul este considerat simbol național, alături de drapelul național, stema țării și sigiliul statului.

Grație muzicianului Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureșanu, «Deșteaptă-te, române!» a fost interpretat pentru prima dată în contextul efervescenței revoluționare pașoptiste. De atunci, românii l-au apreciat ca o chemare la emancipare națională și social-politică. Imnul național constituie un permanent îndemn adresat românilor, de a menține trează starea de veghe și a păstra cu orice preț demnitatea națională. (…) Astăzi, și noi, românii, să ne cinstim imnul național, așa cum fac toate țările Uniunii Europene în zi de sărbătoare!”, a spus subprefectul.

Pe instrumentalul fanfarei Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” și fondul vocal al părintelui militar Radu Bogdan și al cântăreților Andrei Șchiopu, de la Opera Națională din Timișoara, și Alexandru Cena, de la Filarmonica Banatul, manifestația s-a încheiat cu intonarea imnului național, „Deșteaptă-te, române!”.

Comentarii

comentarii