Acasă Actualitate Ziua Independenței Ucrainei, sărbătorită la Timișoara. Video mapping spectaculos pe fața Operei...

Ziua Independenței Ucrainei, sărbătorită la Timișoara. Video mapping spectaculos pe fața Operei la șase luni de la izbucnirea războiului

DISTRIBUIȚI

Ziua Independenței este ziua națională a Ucrainei, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991. Ziua Independenței este celebrată anual, în data de 24 august. 

Mai multe organizații și instituții din Timișoara și-au unit forțele pentru a pregăti o serie de evenimente de solidaritate pentru ucrainenii care sunt refugiați în orașul de pe Bega, de Ziua Independenței Ucrainei.

Sărbătoarea a început cu inaugurarea picturii murale „Stand With Ukraine”, realizată de artistul timișorean Andrei Drăgan (cunoscut sub numele de Lux), pe un perete al Căminului 15 al Universității de Vest. A continuat cu o petrecere la Casa Tineretului, iar apoi cu un concert susținut de trupa JazzyBIT în centrul orașului. La ultimele două piese, pe scena improvizată în fața Operei și-a făcut apariția și cântăreața Vanessa Serbul, originară din Odessa.

Seara s-a încheiat cu un spectaculos video mapping, pe clădirea Operei.

Intitulat „Sensitive Content” și creat de Les Ateliers Nomad, spectacolul este un tribut adus artistei Maria Prymachenko (a trăit între anii 1909-1997), cea mai importantă figură în domeniul artei naive din Ucraina.

„Acest video mapping amintește că astăzi, 24 august, se împlinesc șase luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.  Există și o poveste tristă legată de lucările Mariei Prymachenko. În martie, muzeul din Ivankiv, unde erau expuse multe lucrări ale artistei, a fost bombardat. În jur de 20 de lucrări ale ei au fost distruse”, a declarat Alexandra Palconi, director asociației Prin Banat, care a organizat proiecția.

Comentarii

comentarii