Acasă Cultura Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită la Lugoj

Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită la Lugoj

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, în 8 aprilie, se sărbătoreşte „Ziua Internaţională a Romilor”. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Mondial al Romilor. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Djelem, djelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967.
De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei. În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66, privind consacrarea zilei de 8 aprilie, ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”.
Anul acesta, cu prilejul zilei de 8 aprilie, în organizarea Agenţiei Naţionale pentru Romi, vor avea loc, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, numeroase evenimente. La Lugoj, începând cu ora 11,  va avea loc un marş – la care vor participa căruţe cu coviltir şi mai multe persoane îmbrăcate în costume tradiţionale –  care se va desfăşura pe traseul strada Caransebeşului – strada N. Bălcescu – Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor (unde vor fi prezentate dansuri şi cântece tradiţionale) – Piaţa Iosif Constantin Drăgan – Primărie – Splaiul 20 Decembrie 1989 – Universitatea Europeană Drăgan – Podul de Beton.
Acţiunea se va încheia prin depunerea de coroniţe, flori şi lumânări pe apa râului Timiş, în memoria romilor ucişi de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Comentarii

comentarii