Acasă Cultura Ziua Internaţională a Dansului la Timișoara

Ziua Internaţională a Dansului la Timișoara

1925
DISTRIBUIȚI

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Internaţională a Dansului, în 1982, la iniţiativa UNESCO, pentru a marca naşterea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre (1727-1810).

Cercetătorii de la Muzeul Național al Banatului Timișoara explică: Având supranumele de Shakespeare al dansului, Noverre şi-a făcut admirată măiestria la curtea lui Ludovic al XV-lea, la curtea lui Frederic cel Mare al Prusiei, la Londra, Dresda, Strasbourg.

Lui Noverre i se atribuie o pertinentă definire a baletului: când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor şi pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acţiune.

Fotografia, fereastră spre amintiri

Anul acesta surprindem dansul în fotografii. În ianuarie 1839 invenţia lui Daguerre, care-i poartă numele, era prezentată publicului la Academia de Ştiinţe din Paris, marcând astfel naşterea fotografiei la nivel mondial.

Câteva luni mai târziu, presa locală de limbă germană din Timişoara consemna deja prezenţa unor astfel de dagherotipişti pe teritoriul oraşului, marcând astfel începutul unei lungi şi intense activităţi fotografice în Banat.

Colecţia de fotografii şi clişee pe sticlă a Muzeului Banatului din Timişoara este una dintre cele mai complexe colecţii păstrate de instituţiile muzeale din ţară, cu o acoperire ce se întinde pe trei secole şi care include mai multe tipuri şi procedee, începând cu cel amintit.

Cele mai timpurii imagini fotografice păstrate datează după anul 1840, iar aparatul de fotografiat pe care vi-l prezentăm astăzi datează din 1867. 

Aparatul este confecționat din metal, iar cutia este confecționată din piele, având numărul de inventar 8113 și dim. 55 cm x 27 cm x 35 cm. O cutie fermecată de ale cărui cadre s-au bucurat mulți pasionați și care credem că o să vă îmbie la nostalgie. foto: Milan Sepetan.

De Ziua Internațională a Dansului, vă dorim ca pasul vostru în viață să găsească mereu ritmul potrivit! – este mesajul specialiștilor de la MNaB Timișoara.

Comentarii

comentarii